Ανησυχία για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία και το επικείμενο δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, εκφράζει το Συμβούλιο της Ευρώπης. 


 

Το σχέδιο αναθεώρησης του τουρκικού Συντάγματος, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου της Τουρκίας και το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Απριλίου, μπορεί να εκτροχιάσει τη χώρα οδηγώντας την σε ένα «απολυταρχικό προεδρικό σύστημα», προειδοποίησαν την Παρασκευή οι συνταγματολόγοι του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Καταργώντας το σύστημα των αναγκαίων ελέγχων και εξισορροπήσεων» οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις «δεν θα σέβονται το μοντέλο ενός δημοκρατικού προεδρικού συστήματος που βασίζεται στη διάκριση των εξουσιών», εξηγούν οι ειδικοί σε θέματα συνταγματικού δικαίου που μετέχουν στην «Επιτροπή της Βενετίας» του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Λόγω αυτού, υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να μετατραπεί σε ένα «απολυταρχικό προεδρικό σύστημα» προσθέτουν οι ειδικοί, υπογραμμίζοντας ότι ασφαλώς κάθε κράτος «έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δικό του πολιτικό σύστημα, είτε αυτό είναι προεδρικό, είτε είναι κοινοβουλευτικό» ή άλλο όμως αυτό το δικαίωμα «δεν είναι χωρίς όρους».

Οι συνταγματολόγοι ανησυχούν κυρίως γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορεί στο μέλλον «να ασκεί μόνος του την εκτελεστική εξουσία» κάτι που θα του επέτρεπε, χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, «να διορίζει και να απομακρύνει τους υπουργούς και όλους τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους με βάση κριτήρια που θα έχει καθορίσει ο ίδιος».

Επίσης, η δυνατότητα που θα δοθεί στον πρόεδρο να διαλύει το κοινοβούλιο για οποιοδήποτε λόγο είναι «θεμελιωδώς αντίθετη με τα δημοκρατικά προεδρικά συστήματα», προειδοποίησαν. Μια από τις βασικές ανησυχίες επίσης είναι ότι θα μπορούσε να αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο το ήδη «ανεπαρκές σύστημα ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας από τη Δικαιοσύνη» αλλά και η ίδια η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στην σελίδα zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ