Η συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστινίων που πέρασε στα “ψιλά”

ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η όχι ευρέως γνωστή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστινίων και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή. 

 

 

O Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος ε.α. & Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), μιλώντας στην τηλεόραση SIGMA της Κύπρου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. 

Ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε για το θέμα:

Στις 9 Μαρτίου ψηφίστηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας η ενεργοποίηση  μιας συμφωνίας μεταξύ Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, η οποία είχε υπογραφεί το 2018 και ενεργοποιήθηκε τώρα, και αυτό πέρασε “ήσυχα” χωρίς να το καταλάβει κανένας.

Πρόσφατα μια ισραηλινή ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε πληροφορίες intelligence αποκάλυψε την ενεργοποίηση αυτής της συμφωνίας. Αυτή η συμφωνία η οποία αφορά και την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι παρόμοια με αυτή της Λιβύης, και έχει δύο σκέλη:

Το ένα σκέλος έχει θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, όπου ουσιαστικά οι Τούρκοι θέλουν να φτιάξουν μια συμφωνία για την ΑΟΖ των Παλαιστινίων για να ανοίξουν χώρο στη Μεσόγειο. Δηλαδη από τη μία οι Τούρκοι “καταργούν” την ΑΟΖ στα ελληνικά νησιά Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος και Καστελόριζο και φυσικά καταργούν και την ΑΟΖ της Κύπρου και από την άλλη, να δημιουργούν μια ΑΟΖ από την Τουρκια μέχρι τη Γαζα.

Το άλλο σκέλος είναι μια στρατιωτική συμφωνία που προβλέπεται μεταξύ άλλων η εκπαίδευση Παλαιστινίων στις σχολές της τουρκικής Χωροφυλακής και Ακτοφυλακής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας….

Αυτή η συμφωνία  είχε μεν ακουστεί πέρσι το καλοκαίρι και οι Τούρκοι το διέψευσαν, αλλά  να λοιπόν που έρχεται στην επιφάνεια.

Ο Ερντογάν προσπάθησε να διεμβολίσει την τριγωνική σχέση “Ελλαδα – Κυπρος – Ισραηλ” προσπαθώντας να δημιουργήσει ξανά σχεσεις με το Ισραήλ, όμως δεν μπόρεσε να το πετύχει με τον πρώην ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Με τον νεοεκλεγθέντα Μπενετ δεν έχει προσπαθήσει ακόμα. Όμως ο τελευταίος είναι ακόμα πιο σκληρός από τον προκάτοχό του στα θέματα εθνικής άμυνας και ασφάλειας  έχει και αντιτουρκικό πρόσημο, και έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία συμφωνία με την Τουρκία διότι είναι επικίνδυνη, εξοπλίζει τρομοκράτες και παρεμβαίνει στα εσωτερικά του Ισραήλ.

Και με την προαναφερθείσα συμφωνία Τουρκίας – Παλαιστινίων η Τουρκία παρεμβαίνει πλήρως!

Δείτε την εκπομπή:

 

 

 

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ