Σκοπιανό: Μήπως ήρθε η ώρα της κρίσης για όλους;

Η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ διαμηνύεται, ότι θα κρίνει οριστικά αν θα υπάρξει συμφωνία στο Σκοπιανό και είναι σίγουρο, ότι θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις

 

 

Εδώ και καιρό ήταν γνωστό σε όλους, ότι τυχόν λύση στο Σκοπιανό θα περάσει στο τέλος από τα χέρια των ηγετών των δύο χωρών Τσίπρα και Ζάεφ. Άλλωστε με έμφαση το είχε δηλώσει και ο ίδιος ο Ζάεφ: Αν συναντηθώ με τον Τσίπρα σημαίνει ότι η λύση είναι κοντά.

Και αυτή η συνάντηση όπως έγινε γνωστό από τον μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ορίστηκε τελικά για τις 17 Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Αυτό που διέρρευσαν κυβερνητικές πηγές είναι ότι οι δύο πλευρές είναι ένα βήμα πριν από συμφωνία. Μιλάνε για «συγκρατημένη αισιοδοξία» και «προχωρημένες διαδικασίες» που όπως διαμηνύουν φτάνουν μέχρι να περιμένουμε ακόμα και «λευκό καπνό» από τη συνάντηση.

Δε ξέρουμε από πού πηγάζει όλη η αυτή αισιοδοξία και κυρίως αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν όντως είναι κοντά σε συμφωνία και τι είδους είναι αυτή.

Βέβαια η κυβέρνηση μέσω ανώτερων διπλωματικών πηγών και προφανώς για να αρχίσει να προετοιμάζει την κοινή γνώμη για την ψυχρολουσία έχουν διαρρεύσει, ότι η Αθήνα αποκλείει κάθε συζήτηση περί διπλής ονομασίας και εκτιμά ότι υπάρχουν ισχυρότατες πιθανότητες τα Σκόπια να αποδεχθούν τελικά την ονομασία erga omnes για κάθε χρήση, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος πλέον τελείωσε και οι πιέσεις κυρίως προς τα Σκόπια από ΗΠΑ – Βερολίνο και ΕΕ είναι πλέον αφόρητες στην κατεύθυνση να δεχθούν το erga omnes και να υπάρξει συμφωνία αλλά και συνταγματική κατοχύρωσή της νέας ονομασίας που όπως όλα δείχνουν έχει καταληχθεί στο Gorna makedonija.

Όλα τα παραπάνω βέβαια μένει να αποδειχτούν και στην πράξη αλλά κυρίως θα πρέπει να δούμε στην όποια συμφωνία και σε τι έχει υποχωρήσει η ελληνική πλευρά μετά φυσικά από τη δεδομένη χρήση του ονόματος της Μακεδονίας.

Αναμένονται πολιτικές εξελίξεις

Αποδεχόμενοι, ότι μάλλον έχει πλησιάσει η ώρα μιας οριστικής συμφωνίας επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θα πρέπει να περιμένουμε εκτός των άλλων, ότι θα ανοίξουν και πολλά εσωτερικά ζητήματα και πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες.

Ειδικά στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα είναι σίγουρο, ότι όλα τα κόμματα θα μπουν σε διαδικασία έντονων διεργασιών που δεν ξέρουμε και πώς θα καταλήξουν. Αν μάλιστα θεωρήσουμε δεδομένο, ότι θα απαιτηθεί όπως έγινε γνωστό να περάσει η όποια συμφωνία στη Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών τότε τα πράγματα θα μπερδευτούν αρκετά.

Πρώτα και κύρια στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου σίγουρα θα μπουν σε κρίση μετά την δήλωση του δεύτερου, ότι δεν ψηφίζει οποιαδήποτε ονομασία που περιέχει τον όρο Μακεδονία. Ίσως μάλιστα αυτό αποτελέσει το λόγο να αρχίσει σιγά – σιγά να μπαίνει στα σκαριά το μελλοντικό διαζύγιο.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει ότι θα αναπληρώσει το έλλειμμα με τις ψήφους του ΚΙΝ.ΑΛ που στο τέλος πιστεύεται ότι θα συμπράξει μαζί του παρά τις όποιες αντιπολιτευτικές κορώνες.

Εκεί όμως που θα έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ίσως με απρόοπτες εξελίξεις είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο μπορεί να καλύφθηκε όλο αυτό το διάστημα πίσω από τη διαφωνία του Πάνου Καμμένου μιλώντας για κυβερνητική διγλωσσία αλλά πλέον τα ψέματα τέλειωσαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει να αντιμετωπίσει τις πολλές διαφορετικές φωνές που έχουν εκφραστεί στο θέμα μέσα στη ΝΔ ενώ ακόμα και ο ίδιος βρίσκεται να παλινωδεί ανάμεσα στα μπλόκ των Καραμανλικών και των Σαμαρικών.

Οι πιέσεις που όπως φαίνεται έχει δεχτεί από τον αμερικάνικο παράγοντα να μη δημιουργήσει πρόβλημα στην όποια συμφωνία τον οδήγησαν να έχει εκφράσει την θέση, ότι θα δεχτεί σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για κάθε χρήση αλλά με απαράβατο όρο την αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Αν όλα όμως οδηγηθούν εκεί, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό βουλευτών του με πρώτο και καλύτερο τον Αντώνη Σαμαρά, που έχουν διαμηνύσει ότι δε δέχονται τον όρο Μακεδονία σε καμία του μορφή.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ