ΣΟΕΔ προς Κεραμέως: Κραυγή αγωνίας για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου των σεισμόπληκτων περιοχών

ΣΟΕΔ

Ειδική Μοριοδότηση για Μαθητές Γ΄ Λυκείου των Σεισμόπληκτων Περιοχών της Λάρισας ζητάει το Σωματείο Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ) από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το θέμα ανέκυψε μετά από επιστολή απόγνωσης στο ΣΟΕΔ από γονέα την οποία και μεταφέρουν στην Υπουργό ζητώντας διευκολύνσεις για τα παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ολόκληρη η επιστολή του ΣΟΕΔ:

Αξιότιμη κα Υπουργέ

 Πριν από λίγες ημέρες λάβαμε στο ηλεκτρονικό  ταχυδρομείο του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων  μια επιστολή απόγνωσης ενός γονέα που κατοικεί με την οικογένεια του σε πόλη του Νομού  Λάρισας, στην οποία πρόσφατα ο καταστροφικός σεισμός άφησε τα αποτυπώματα του. Σας μεταφέρουμε αυτούσιο  απόσπασμα της επιστολής του:

Ο ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις 3/3/21 που έπληξε ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή μεταξύ των πόλεων της Λάρισας – Τυρνάβου και Ελασσόνας, σε συνδυασμό με τους επίσης ισχυρούς μετασεισμούς (5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο ισχυρότερος στις 6/3/21 με δεκάδες άλλους μετασεισμούς μεταξύ 4-5 βαθμών) και τις υλικές  ζημιές που προκλήθηκαν (κατοικίες γκρεμισμένες ή ακατάλληλες, σχολικές μονάδες επίσης ακατάλληλες ή έστω επί μακρόν κλειστές για προληπτικούς λόγους), συνετέλεσε στο μέγιστο βαθμό στον ολικό «εκτροχιασμό» των μαθητών της Γ΄ Λυκείου από το στόχο τους. Υπό τις συγκεκριμένες είναι φύσει αδύνατο για έναν μαθητή να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο έργο του, το οποίο δεν είναι άλλο από τη μελέτη και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά συμπληρωματικά και σε ρόλο επικουρικό τον ιδιωτικό τομέα και τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, όπου εκεί τα προβλήματα είναι παρόμοια, αν όχι πιο οξυμένα.

  Η σεισμική δραστηριότητα έχει διαμορφώσει ένα νέο, εντελώς διαφορετικό τοπίο, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί ο χώρος της παιδείας και μπορούμε όλοι μας να αντιληφθούμε το βάθος και την έκταση του προβλήματος (που πέραν της υλικής διάστασης έχει και σημαντικές συναισθηματικές και ψυχικές προεκτάσεις), που απ’ ότι φαίνεται μέχρι σήμερα έχουν δυστυχώς διαλάθει της προσοχής των αρμόδιων Υπουργείων. Η προετοιμασία των υποψηφίων για τις Γενικές Εξετάσεις (Πανελλήνιες Εξετάσεις) στις πληγείσες περιοχές έχει πλέον καταστεί προδήλως ανεπαρκής, με δεδομένο ότι οι προσκληθείσες ζημίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς μετασεισμούς έχουν οδηγήσει τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρείας». Σε κάθε περίπτωση, στο μετασεισμικό περιβάλλον των Δήμων Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας, ακόμη και η σύγχρονη τηλεκπαίδευση (πέραν της διακοπής για 1 εβδομάδα και πλέον σε τοπικό επίπεδο) δεν είναι αυτονόητη για την μαθητική κοινότητα λόγω της μετασεισμικής ακολουθίας και λόγω των αντικειμενικών συνθηκών (συχνότητα ισχυρών μετασεισμικών δονήσεων, διαμονή πολλών μαθητών σε δευτερεύουσες εξοχικές κατοικίες ή σε συγγενικές/ φιλικές κατοικίες, χωρίς δυνατότητα ή ευχέρεια πρόσβασης στο διαδίκτυο –  σταθερή τηλεφωνία).

Ως ΣΟΕΔ θεωρούμε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πληγείσες περιοχές του Ν. Λάρισας, από την πρόσφατη σεισμική ακολουθία, έχει δημιουργήσει ανισότητα μεταξύ των εκεί μαθητών της Γ’ Λυκείου με τους «συναγωνιζόμενούς» τους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Είμαστε δέκτες καθημερινά της ανησυχίας και της αγωνίας ότι, λόγω προφανώς ανωτέρας βίας, τα αποτελέσματα που θα φέρουν τα τέκνα τους κατ΄ ελάχιστο θα τα αδικούν ως μαθητές.

 Ορμώμενοι από όλα τα ανωτέρω και γνωρίζοντας την ευαισθησίας που έχετε προσωπικά για κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας  και βοήθειας, παρακαλούμε όπως ενσκήψετε και στην εν λόγω περίπτωση και δώσετε λύση κατά την κρίση σας.

 Εισηγητές θέματος τα μέλη Ν. Λάρισας Ντιντιός Θωμάς, Ξανθόπουλος Ιωάννης, Καραθάνος Ευάγγελος  soed2021@gmail.com

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ