Η Σούδα αναβαθμίζεται λόγω απαξίωσης Ιντσιρλίκ – ΑΠΟΨΗ

Σούδα: Η στρατηγική της σημασία αναβαθμίζεται. Τόσο λόγω εξελίξεων στη Συρία όσο και της απαξίωσης του Ιντσιρλίκ. Δείτε τι έγραψε ο Ευθύμιος Πέτρου στην εφημερίδα Εστία

Του Ευθύμιου Πέτρου*

Όλα τα δεδομένα συγκλίνουν, στο ότι πολύ σύντομα, στην ανατολική Μεσόγειο θα σημειωθεί μια έξαρσις στρατιωτικών δραστηριοτήτων, καθώς η αμερικανική κυβέρνησις αισθάνεται πλέον ότι πατά σε στερεό έδαφος, οπότε είναι έτοιμη να εφαρμόσει την διεθνή πολιτική της.

Μια πολιτική που θα σημάνει σειρά ανατροπών των ήδη εξαιρετικώς ασταθών γεωστρατηγικών ισορροπιών.

Και τούτο διότι η πολιτική του προέδρου Τραμπ, είναι πολύ διαφορετική από αυτήν του προκατόχου του.

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι προδιαγράφεται πιο ρεαλιστική και ίσως λιγώτερο παρεμβατική.

Αυτό τουλάχιστον είναι το πρώτο συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ξεκάθαρα ο Αμερικανός υπουργός εδήλωσε ότι η απομάκρυνσις του προέδρου Άσσαντ, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την διαμόρφωση πολιτικής λύσεως στην Συρία.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Από τη Σούδα ξεκίνησε το πλοίο που βομβάρδισε τη Συρία – Τι έκανε το πλήρωμα- ΦΩΤΟ


 

Η τύχη του είναι θέμα του συριακού λαού, προσέθεσε, ανατρέποντας τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής Ομπάμα.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο οι διασκέψεις για το συριακό απετύγχαναν εξ αιτίας της επιμονής της απελθούσης κυβερνήσεως των ΗΠΑ στην απαίτηση να λήξει η… «βασιλεία» της δυναστείας των Άσσαντ.

Πρέπει μάλιστα να θεωρήσουμε ότι η αλλαγή αυτή, συνιστά το πρώτο βήμα για μια προσέγγιση των αμερικανικών θέσεων, με τις ρωσικές, κάτι που περιλαμβάνεται στις πρώτες διακεκηρυγμένες προθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Θα μπορούσαμε δηλαδή να υποθέσουμε ότι την εξαγγελία αυτή του Τίλλερσον θα ακολουθήσουν και άλλες αλλαγές πολιτικής που θα βαρύνουν καθοριστικά στις άμεσες εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής.

Η εκτίμησις ότι, η νέα πολιτική των ΗΠΑ, μπορεί να είναι λιγώτερο παρεμβατική, δεν σημαίνει και μείωση της στρατιωτικής τους παρουσίας. Προφανώς δεν θα επαναλάβουν ενέργειες όπως η ανατροπή του καθεστώτος της Λιβύης ή οι απόπειρες να οδηγήσουν τον Άσσαντ σε πτώση.

Όμως δεν θα επαναλάβουν ούτε το θεμέλιώδες λάθος του Ομπάμα, ο οποίος ανεκάλεσε το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που έδρευαν στο Ιράκ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την δημιουργία και την ισχυροποίηση του ISIS.

Συνεπώς πρέπει να αναμένουμε ότι παραλλήλως προς την προσπάθεια συμβιβασμών χάριν μιας σταθερότητος, θα αυξηθεί η δυνατότης στρατιωτικής παρεμβάσεως των ΗΠΑ σε όλη την έκταση της Πρόσω Ασίας, ώστε να αποτραπούν αναζωπυρώσεις των ισλαμικών πυρήνων.

Η εφαρμογή μιας τέτοιας αποτελεσματικής αποτρεπτικής στρατηγικής, απαιτεί δύο ερείσματα. Το κυριώτερο από αυτά είναι το πλέγμα της ναυτικής και αεροπορικής βάσεως στην Σούδα της Κρήτης, με δεύτερο το αεροδρόμιο του Ιντσιρλίκ στην ανατολική Τουρκία.

Αλλά ενώ η Σούδα μπορεί να υποστηρίξει το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, χωρίς το Ιντσιρλίκ, το τελευταίο ελάχιστα χρήσιμο μπορεί να είναι αν δεν υπάρχει η Σούδα.

Την πραγματικότητα αυτή, θα πρέπει να λαμβάνουν πολύ σοβαρά οι ελληνικές κυβερνήσεις διότι είναι «δίκοπο μαχαίρι».

Η χώρα μας μπορεί να εξασφαλίζει τεράστια οφέλη από μια σχέση συνεργασίας με τις ΗΠΑ με επίκεντρο την Σούδα, όμως δεν θα ήταν καθόλου σοφό να εκτεθεί στην εχθρότητα της Ουάσιγκτον, εάν θελήσει να θέσει προσκόμματα στην χρήση των βάσεων από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Θεωρούμε βέβαιο, ότι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, παρέσχε προς τον Αμερικανό ομόλογό του Τζαίημς Μάτις, την διαβεβαίωση ότι η Ελλάς θα συνεχίσει να παρέχει τις διευκολύνσεις μέσω της Σούδας, που χρειάζονται οι ΗΠΑ.

Προφανώς και ο Τίλλερσον συζήτησε στην Άγκυρα το θέμα του Ιντσιρλίκ. Το οποίο η Άγκυρα θέλει να χρησιμοποιήσει ως μέσον πιέσεως προκειμένου να επιτύχει δύο στόχους.

Την έκδοση του Γκιουλέν και την άρση της υποστηρίξεως των Αμερικανών προς τους Κούρδους.

Και επειδή μάλλον στο κουρδικό, δεν θα γίνουν αποδεκτές οι απαιτήσεις τους, ίσως η στρατηγική αξία της Σούδας να αναβαθμισθεί ακόμη περισσότερο.

*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ