Σούδα: Υπογράφηκε συμφωνία με τις ΗΠΑ! Τι θα γίνει με Arleigh Burke και F-35

Σούδα: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η παράταση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ! Τι θα γίνει με τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke και τα F-35;

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Πενταετή ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις επεδίωκαν οι ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιέσεις μέσω δημοσιευμάτων, αλλά και μέσω του Πάνου Καμμένου ο οποίος είχε δηλώσει ευθέως πως η Ελλάδα θα υπογράψει 5ετή συμφωνία, προκαλώντας τις αντιδράσεις του ΥΠΕΞ.

Σούδα: Πώς ο Καμμένος επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση για 5ετή συμφωνία

Το ίδιο διάστημα, έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο θέματα με πηχυαίους τίτλους σχετικά με τα ωφέλη που θα αποκόμιζε η χώρα εάν υπέγραφε 5ετή συμφωνία.

  • Τα «θηρία» αντιτορπιλικά Arleigh Burke ένα βήμα πριν την ένταξή τους στο ελληνικό οπλοστάσιο!
  • Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν τα Arleigh Burke στην Ελλάδα; Ποια τα πολιτικά και γεωστρατηγικα κριτήρια
  • Δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke στην Ελλάδα από ΗΠΑ αλλά μέσω “τρίτης χώρας

Τελικά η ανανέωση της συμφωνίας, τουλάχιστον για φέτος, ήταν ετήσια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και δημοσιεύτηκε στις 29 Αυγούστου στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Το ArmyNow.net είχε αναφερθεί σχετικά, υποστηρίζοντας πως οι ΗΠΑ προτείνουν μια μεγάλη συμφωνία με μικρά ανταλλάγματα κι ως εκ τούτου δεν κρινόταν συμφέρουσα για την Ελλάδα.

Σούδα: Ανανέωση συμφωνίας με ελάχιστα ανταλλάγματα θέλουν οι ΗΠΑ

Όσο δε για τα περί απόκτησης Arleigh Burke, ούτε λόγος….
Στην υπογραφή της παράτασης της συμφωνίας, αναφέρεται η έγκυρη ιστοσελίδα ptisidiastima.com, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Η παράταση ήταν τελικά για ένα μόλις έτος, ούτε για 5 ούτε για 10. Από την στιγμή που ο καθένας από εμάς νοικιάσει ένα «ακίνητο» για ένα μόλις έτος (γιατί έτσι θέλει ο ιδιοκτήτης), για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ένα «διαμέρισμα», τότε είναι προφανώς πως δεν θα πληρώσει από την τσέπη του ούτε για ανακαίνιση, τοποθέτηση ηλιακού, ούτε θα βάλει νέα air-condition.

Έτσι απλοϊκά, δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε Arleigh Burke (σε hot transfer μάλιστα), ούτε F-15, ούτε μάλλον κι από αυτά τα «ρημάδια» τα F-35 (πόσα θέλαμε, 20 ή 30; και σε ποια βάση θα τα βάζαμε;)
Αν διαβαστεί το ΦΕΚ 125, θα δούμε αρκετά ενδιαφέροντα «πράγματα». Καταρχάς, η συμφωνία αυτή είναι ανανέωση της συμφωνίας που υπεγράφη το 1990.

Στο αμερικανικό αίτημα που μνημονεύεται αναφέρεται ρητά «Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής παρουσιάζει τις προσρήσεις της στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και έχει την τιμή να αναφερθεί στις διατάξεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 1990 και τέθηκε σε ισχύ στις 6 Νοεμβρίου 1990.

Το άρθρο XII της Συμφωνίας προβλέπει ότι η Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μία περίοδο οκτώ ετών, η οποία έληξε στις 6 Νοεμβρίου 1998.»

Κοινώς όλα αυτά τα χρόνια ανανεώναμε την συμφωνία για ένα έτος, με κάποια μικροανταλλάγματα από τις ΗΠΑ.

Μόνο ο τότε πρωθυπουργός, με ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπόρεσε να πείσει την ελληνική βουλή για μια τέτοια παραχώρηση.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις τότε είχαν εγκαταλείψει την ρητορική κατά των ΗΠΑ (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κλπ) και έτσι η Συμφωνία πέρασε.

Τον τελευταίο καιρό σκεφτήκαμε ότι θα συνέφερε και τους δυο να κάνουμε την συμφωνία 5ετή ή 10ετή, προσπαθώντας να αντλήσουμε περισσότερα αμερικανικά ανταλλάγματα που θα κάλυπταν πάγιες ελληνικές ανάγκες των Ε.Δ.

Εκεί κάπου ξεκίνησε το «πανηγύρι» των παραχωρήσεων δωρεάν υλικού, που ξεκίνησε από Μ1, F-15, Arleigh Burke και ευτυχώς σταμάτησε πριν ζητήσουμε το USS Kitty Hawk.

Θα πρέπει να ξαναπούμε ότι το 1990 «πήραμε» έναν μεγάλο αριθμό (28) μαχητικών τύπου F-4E (SRA) και (28) Α-7Ε/ΤΑ-7C Corsair, 4 αντιτορπιλλικά C.H. Adams καθώς και 6 Ρ-3, για επέκταση της συμφωνίας για 8 χρόνια.

Δεν ξέρουμε αν η τότε εμπειρία μας άφηνε για πιο μεγάλα «όνειρα».

Δεν γνωρίζουμε επίσης αν συστάθηκε κάποια κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Οικονομικών και το Αμύνης, προκειμένου να «αξιολογήσουν» την «αξία» που θα είχε η Σούδα για τις ΗΠΑ.

Μετά να συγκεντρώσουν τις ανάγκες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, να τις ιεραρχήσουν σε ένα μικρό εξοπλιστικό πακέτο, και να το υποβάλλουμε στις ΗΠΑ και να αρχίσει μια διαπραγμάτευση. Ελπίζουμε ότι έγινε έτσι.

Και να μην ξεκινήσαμε με «boys, 4 αντιτορπιλλικά Flight III και 40 F-35 και γρήγορα!»

Το αποτέλεσμα της όποιας διαπραγμάτευσης πάντως μπορείτε να το διαβάσετε στην συμφωνία, όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Συμφωνία για τις Βάσεις 2017 by Ioanna Iliadi on Scribd

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ