Σούδα: Πώς ο Καμμένος επιχειρεί να δεσμεύσει την κυβέρνηση για 5ετή συμφωνία

Τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων για τη Σούδα χωρίς διαπραγμάτευση επιχείρησε να προωθήσει ο Πάνος Καμμένος από το Κόσοβο, προκαλώντας αντιδράσεις

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Αντιδράσεις και τριβές στην κυβέρνηση προκαλεί η κίνηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να ανακοινώσει από το Κόσοβο την αναβάθμιση της συμφωνίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την Σούδα, από ένα σε πέντε έτη, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των ΗΠΑ.

Οι αντιδράσεις έγκεινται στο γεγονός ότι ουσιαστικά επιχειρεί να προλάβει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, υπέρ των ΗΠΑ και αυτό είναι πιθανό να συνδέεται με συζητήσεις και δεσμεύσεις που ενδεχομένως να ανέλαβε στο πρόσφατο ταξίδι του.

Η δήλωση Καμμένου

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι τον τελευταίο χρόνο, τους τελευταίους μήνες και μετά τις αμερικανικές εκλογές, ο ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται λόγω της γεωπολιτικής θέσης αλλά και των εξελίξεων που έχουμε, ιδιαίτερα στη Βόρειο Αφρική, στη Μέση Ανατολή, αλλά και στα Βαλκάνια.

Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από ένα σε πέντε έτη, οι διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μία γεωπολιτική δύναμη, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται πλέον στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι αντιδράσεις

Οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς δεν έχει καν συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, όργανο αρμόδιο για τέτοιες αποφάσεις.

Προκαλεί μάλιστα αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφαιρεί από τη χώρα μας το περιθώριο να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να κερδίσει κάποια ανταλλάγματα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές.

Μάλιστα θύμιζαν με νόημα ότι το θέμα της διαπραγμάτευσης μιας τέτοιας συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον εάν θα συμφωνήσει η όχι ο πρωθυπουργός, στην δέσμευση που φαίνεται να έχει λάβει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με τις δηλώσεις του, οι οποίες έγιναν και από συμβολικό σημείο.

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ