Σπουδαστής της ΣΜΥ της ΠΑ 1ος στον 35ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ – ΦΩΤΟ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 35ος ΔΡΟΜΟς ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, που έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας  και διοργάνωσε η  ΑΣΑΕΔ

 

 

O σπουδαστής της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας Εμμανουήλ Πουρίκας τερμάτισε πρώτος στην γενική κατάταξη και στην κατηγορία Ανδρών στον 35ο ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ, ( μήκους 11,2 χλμ) με τον οποίο άρχισαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 75η επέτειο της Σφαγής της Μαρτυρικής κωμόπολης της Βοιωτίας, την 10η Ιουνίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

35ος ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Στην κατηγορία Γυναικών πρώτευσε – για 3η συνεχή χρονιά- η Σπυριδούλα Παλατζά από τον Σύλλογο Aliartistas Running Team του Αλιάρτου. Στον ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ για τα ΠΑΙΔΙΑ (από το Μαυσωλείο, μήκος 1.200 μέτρα), πρώτευσε ο Κωνσταντίνος Περγαντίνας.

Την άψογη διοργάνωση του αγώνα της περασμένης Κυριακής και που ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας , είχε η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ του ΓΕΕΘΑ με πολυμελές κλιμάκιο και ο αθλητικός σύλλογος ΜΕΔΕΩΝ, Άσπρων Σπιτιών Παραλίας Διστόμου. Όσον αφορά, την συμμετοχή, ήταν πολύ ικανοποιητική, παρόλο που αυτή την φορά μια απόφαση που φημολογείται ότι βγήκε και μετά αναιρέθηκε, δεν επέτρεψε την συμμετοχή σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών – πλην της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που έστειλε 5 αθλητές.

35ος ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Να σημειωθεί ότι πριν τις απονομές τιμήθηκε με κύπελλο από τον Δήμαρχο Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας κ Ι.Γεωργακό, ο Αξιωματικός Γιάννης Κούρος, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως Αθλητής υπεραποστάσεων και κάτοχος άνω των 130 παγκοσμίων ρεκόρ από 100 έως 1.000 μίλια , ως μέλος της αντιπροσωπείας του ΑΣΑΕΔ των Ενόπλων Δυνάμεων.

35ος ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

«Είναι μεγάλη τιμή για το Δίστομο που υποδέχεται στον τερματισμό τους συμμετέχοντες στο Δρόμο ΘΥΣΙΑΣ των 228 συμπατριωτών μας – θυμάτων των ναζί» είπε ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του.

Όσον αφορά το μείζον θέμα των αποζημιώσεων από την Γερμανία, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γεωργακός κάλεσε τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσιπρα να δώσει εντολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Καλογήρου να υπογράψει επιτέλους την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την ικανοποίηση των συγγενών των θυμάτων της Σφαγής των 228 Διστομιτών από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα που προσέφυγαν στα Δικαστήρια το 1995 και δικαιώθηκαν με απόφαση το 2000.

35ος ΔΡΟΜΟ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Η πρόσκληση στον Πρωθυπουργό έγινε στην σύντομη ομιλία του Δημάρχου κατά τον τερματισμό του 35ου ΔΡΟΜΟΥ ΘΥΣΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ και χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους στην Πάνω Πλατεία του Διστόμου, που χρόνια περιμένουν Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

Να σημειωθεί ότι το 2015 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κ. Ν.Παρασκευόπουλος είχε δηλώσει έτοιμος να υπογράψει την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για την ικανοποίηση των θυμάτων του Διστόμου εφόσον ληφθεί σχετική κυβερνητική απόφαση. Την πρόθεσή του επανέλαβε και σε συνάντηση που είχε τότε με τον δήμαρχο της Μαρτυρικής Πόλης κ. Γιάννη Γεωργακό, τον τότε κυβερνητικό βουλευτή Βοιωτίας Γιάννη Σταθά και την νομικό Χριστίνα Σταμούλη – κόρη του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη – που έχει χειριστεί την πολύκροτη υπόθεση απο διάφορα πόστα.

Υπενθυμίζεται ότι (μόνο) στην Ελλάδα ισχύει νόμος ο οποίος προβλέπει ότι για να εκτελεστεί μια δικαστική απόφαση υπέρ ιδιωτών κατά ξένου κράτους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης. Αυτή η υπογραφή δεν έχει μπει ΠΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ούτε φυσικά, από τον σημερινό Υπουργό καθώς πάντα οι κυβερνήσεις επικαλούνται ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Το ίδιο και η τωρινή…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ