ΣΣΕ – Εκδήλωση για Πολυτεχνείο: Μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας και Ελευθερίας

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, με ξεχωριστούς καλεσμένους και ομιλητές για μια ιδιαίτερη ιστορική στιγμή για τη χώρα αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διοργανώσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη.
 
Η αίθουσα της ΣΣΕ ήταν πλημμυρισμένη με πάνω από 1000 σπουδαστές όλων των παραγωγικών σχολών και αυριανών ηγετών των Ενόπλων Δυνάμεων που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον μια εκδήλωση που δεν αφορούσε μόνο τις τρεις ημέρες του Πολυτεχνείου αλλά και τα γεγονότα που προηγήθηκαν ξεκινώντας από το 1967 μέχρι και την κατοχή της Κύπρου το 1974 από τους Τούρκους. Για την αντιστασιακή δράση πλήθους Στρατιωτικών που παραμένει άγνωστη αλλά και για τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν οι ΕΔ και τις αξίες που πρέπει να υπερασπίζονται σταθερά στο πλευρό της κοινωνίας και της χώρας.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΣΕ 45Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ήταν ένα πραγματικό μάθημα για όλους τους σπουδαστές που συμμετείχαν και συγκεκριμένα των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών του Νομού Αττικής (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, Σχολή Ικάρων, Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας).
Τόσο η κεντρική ομιλία του ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτη Ρήγα που μίλησε ως «εκπαιδευτικός» προς σπουδαστές για το επίκαιρο μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όσο και του Τάσου Σακελλαρόπουλου, μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Βουλής των Ελλήνων για το φάκελο της Κύπρου που μίλησε για τις συνέπειες του πολιτικού ρόλου του Στρατού στην υπόθεση της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Π.Ρήγας στην εκδήλωση στη ΣΣΕ για το Πολυτεχνείο: Η τιμή των ΕΔ διασώθηκε από την πλειοψηφία πολλών τμημάτων τους


Αυτό που όμως ήταν συγκλονιστικό ήταν η ομιλία του Στρατηγού Δημήτριου Αλευρομάγειρου, που υπηρέτησε στην Κύπρο το 1964 και το 1974 και έλαβε μέρος στην αντίσταση κατά των Τούρκων εισβολέων ως Διοικητής του 336 Τάγματος και έχει διατελέσει Διοικητής σε σειρά Μονάδων και Σχηματισμών. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του ήταν όταν ανέφερε έναν προς έναν όλους τους Αξιωματικούς που αντιστάθηκαν στην Χούντα, η δράση των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στρατηγός Αλευρομαγείρος στην εκδήλωση στη ΣΣΕ για το Πολυτεχνείο: «Η Χούντα του ’67 απoτέλεσε ύβρη για τις ΕΔ»


Συγκινητικές όμως ήταν και οι παρουσίες ως τιμώμενα πρόσωπα συγγενών στρατιωτικών που διώχθηκαν – βασανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1974.
Συγκεκριμένα:
– Από την οικογένεια του αείμνηστου Ναυάρχου Νικολάου Παππά, η σύζυγός του Πούπα Παππά και ο γιός του Αντιναύαρχος ε.α. Βελισσάριος Παππάς.
– Από την οικογένεια του αείμνηστου επίτιμου Πτεράρχου Νικολάου Στάπα, η σύζυγός του Αικατερίνη Στάπα.
– Από την οικογένεια του αείμνηστου επίτιμου Αντιστράτηγου Σπυρίδωνος Μουστακλή, η σύζυγός του Χριστίνα Μουστακλή η οποία στην κυρολεξία συγκίνησε όταν ζήτησε και πήρε τον λόγο. Αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που πέρασε ο Αντιστράτηγος Σπύρος Μουστακλής o οποίος παραπληγικός και αφασιακός αλλά με πλήρη πνευματική διαύγεια έδειχνε την ανησυχία του για τους νέους που τόσο αγάπουσε και έδιναν τον δικό τους αγώνα στο Πολυτεχνείο και στους δρόμους ενάντια στη Χούντα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, αναφέρθηκε στο νόημα της επετείου και καλωσόρισε τους παρευρισκομένους. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής εκπροσωπώντας και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ και η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα. Επίσης αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού προσωπικού των Στρατιωτικών Σχολών.

Κατά το άνοιγμα της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερο και το μήνυμα των διοργανωτών που διαβάστηκε σε όσους συμμετείχαν και ανέφερε συγκεκριμένα:

«Τιμάμε σήμερα την 45η επέτειο της φοιτητικής-νεανικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου του Νοέμβριο του 1973, που κορυφώθηκε με τη βίαιη καταστολή και την εισβολή του άρματος μάχης στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Μια εκδήλωση τιμής και μνήμης που εκπέμπει ένα διαχρονικό μήνυμα Δημοκρατίας και Ελευθερίας. Τιμάμε όλους τους αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, και πρώτα αυτούς που πρόταξαν τα στήθη τους και πρόσφεραν και την ίδια τη ζωή τους. Όλους αυτούς που αντιστάθηκαν σ’ ένα ανελεύθερο καθεστώς που επιβλήθηκε δια της βίας των όπλων που κατείχαν ορισμένοι επίορκοι».

Μετά τις ομιλίες έγινε προβολή ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην εξέγερση του 1973 και ακολούθησε η απονομή τιμητικών πλακετών.

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ