ΣΣΕ: Η «Στρατιωτική Οικογένεια» επιστρέφει ξανά για τους Ευέλπιδες – ΦΩΤΟ

ΣΣΕ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ

Επιστροφή στις νέες αίθουσες όπου θα διαβιούν ξανά σε ομάδες τεσσάρων Ευελπίδων έφερε η πρόσφατη ανακαίνιση των κτιρίων της ΣΣΕ – Πώς φτάσαμε στην επαναφορά αυτή

 

Η τελετή παράδοσης των νέων κτιρίων της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, που
ανακαίνισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη
παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Χάρη στην τεράστια αυτή προσφορά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου ανακαινίστηκαν
πέντε κτίρια της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που στεγάζουν πέντε λόχους
Ευελπίδων, τα οποία, είχαν να ανακαινιστούν από κατασκευής τους.

Ο θυμόσοφος λαός μας λέει «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα…»!
Και δυστυχώς κάτι τέτοιο είχε συμβεί στη νέα Σχολή Ευελπίδων, όπως είχε επικρατήσει να λέγεται από τότε που μετακόμισε στις εγκαταστάσεις της Βάρης έως και σήμερα ακόμα. Και ως νέα όπως ήταν, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της είχαν αφεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τύχη τους.

Οι ανάγκες του Στρατού Ξηράς πολλές, οι πιστώσεις λιγοστές, ποιος ο λόγος να ασχοληθεί κάποιος με κάτι που είναι και παραμένει «νέο». Οι σποραδικές πιστώσεις που δίνονταν κατά καιρούς ήταν αντίδοτο στην αποσάθρωση που είχε ξεκινήσει στις τσιμεντένιες επιφάνειες. Μοναδική σημαντική παρέμβαση που είχε γίνει από την στιγμή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων ήταν η ιστορική ανάπλαση των χώρων της Σχολής το 1996. Από εκεί και πέρα αποσπασματικές επεμβάσεις και τίποτα περισσότερο ιδίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η αλλαγή τακτικής του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανή

Το 2018 ο τότε Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, λειτουργώντας με εξωστρεφή λογική και τακτική εμφάνισε σημαντικά ουσιαστικά αποτελέσματα. Πρώτα και κύρια με πλήθος δωρεών που εισέρρευσαν στη ΣΣΕ με σκοπό την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Εκτός από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, η κ. Αλίκη Περρωτή χρηματοδότησε την πλήρη ανακαίνιση και αναβάθμιση των δύο αμφιθεάτρων που πρόσφατα εγκαινιάστηκαν, ενώ τραπεζικά ιδρύματα προέβησαν στην ανακαίνιση των εκπαιδευτικών αιθουσών της Σχολής.

Η μεγάλη αλλαγή όμως που συντελέστηκε χάρη στην ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων διαβίωσης και η οποία έχει πολύ μεγάλη αξία, αφορά στην επαναφορά των θαλάμων που διαμένουν οι Ευέλπιδες και οι οποίοι είχαν καταργηθεί δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο, όπου έμεναν 12 άτομα. Πλέον οι Ευέλπιδες θα διαμένουν ξανά στους θαλάμους των τεσσάρων ατόμων (ένας από κάθε τάξη) δημιουργώντας όπως και στο παρελθόν τις μικρές «στρατιωτικές οικογένειες» στη ΣΣΕ.

Το γεγονός παρουσίασε χθες με ανάρτηση στο FB ο Συνταγματάρχης Νικόλαος
Γκρέτσας παρουσιάζοντας μάλιστα και φωτογραφίες με έναν από τους θαλάμους με
τετράδα Ευελπίδων.

Στην  ανάρτηση του ο Συνταγματάρχης Ν. Γκρέτσας σημειώνει:
Και πάλι θάλαμοι των 4 Ευελπίδων. Η αναβίωση της  «Στρατιωτικής Οικογένειας» υπό
σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης. Όπως ακριβώς είχαμε την τύχη να τις βιώσουμε από
τη δεκαετία του 1980. Μόνο και μόνο για αυτό άξιζε το πρόσφατο πέρασμα από τη
Σχολή μας!! Σε ευχαριστώ Θεέ μου για τη δύναμη, αλλά και τη συγκυρία! Και φυσικά τον
τότε ΑΓΕΣ Αντγο Στεφανή Αλκιβιάδη για τη σύμφωνη γνώμη!! Και ας μην μπόρεσα να
είμαι στα εγκαίνια. Το γκολ μετράει!!!
(φωτογραφία από αειθαλή Νικήτα Σπίνο)

Η σημασία της επαναφοράς

Η ανάρτηση από τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Γκρέτσα έχει τη δική της μεγάλη αξία
καθώς υπήρξε Διοικητής του Συντάγματος της ΣΣΕ και ήταν αυτός που πρότεινε την
αλλαγή αυτή στο τότε Αρχηγό ΓΕΣ Στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος την έκανε
αμέσως αποδεκτή.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα συγκινητικά τα όσα γράφει στην ανάρτησή του καθώς είδε την
πρότασή του η οποία δεν ήταν τυχαία και βασιζόταν σε συγκεκριμένα εκπαιδευτικά
κριτήρια για τους Ευέλπιδες να υλοποιείται.

Όπως μας είχε πει κατά τη διάρκεια επίσκεψής μας στη σχολή τον περασμένο Απρίλιο,
όταν οι εργασίες ανακαίνισης ήταν πλέον σε εξέλιξη, η επαναφορά των θαλάμων στην
αρχική τους μορφή ήταν επιβεβλημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΣΣΕ: Στρατιωτική εκπαίδευση και η νέα γενιά Ευελπίδων – Ο Δκτης Συντάγματος Ν. Γκρέτσας μιλάει στο Armynow.gr

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ακόμα πριν από τη δεκαετία του 1980, λειτουργώντας πρωτοπόρα και καινοτόμα για την ελληνική πραγματικότητα της εποχής, προχώρησε στην κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της ΣΣΕ, καθιερώνοντας τους θαλάμους των 4 ατόμων στα πρότυπα των στρατιωτικών ακαδημιών σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων. Ο νεωτερισμός αυτός αντιμετωπίσθηκε αρχικά με καχυποψία από τις παλαιότερες γενιές των Αξιωματικών, αλλά σύντομα υιοθετήθηκε και προβλήθηκε ως αναγκαίο μέτρο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των συνθηκών διαβίωσης, συμβαδίζοντας με την εξέλιξη της κοινωνίας.

Έτσι η μετεγκατάσταση της Σχολής στις νέες εγκαταστάσεις είχε ως αποτέλεσμα να ενισχύσει τον θεσμό της «στρατιωτικής οικογένειας», σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών διαβίωσης και ταυτόχρονα την τόνωση του ηθικού των Ευελπίδων και την καλλιέργεια της ειδοποιού διαφοράς με την υπόλοιπη σπουδάζουσα νεολαία δίνοντας έμφαση στο ότι «Εμείς είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο σύγχρονοι».

Για κάποιους λόγους η κατάσταση αυτή ανατράπηκε πριν από περίπου μία δεκαετία. Όλο αυτό το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν όμως αρκετό  για να εξαχθούν σημαντικά
συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ή όχι του μέτρου αυτού.

Μετά από εντολή του τότε Αρχηγού ΓΕΣ συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία αφού εξέτασε τα δεδομένα και συνέλεξε τις απόψεις μεγάλου αριθμού Ευελπίδων (με έμφαση στους Ευέλπιδες
που είχαν επισκεφθεί αντίστοιχες Ακαδημίες του εξωτερικού), αλλά και Αξιωματικών
που είχαν διαβιώσει ως Ευέλπιδες και στις δύο μορφές θαλάμων (με 4 άτομα και με 12
άτομα), υπέβαλε τεκμηριωμένη πρόταση για την αποκατάσταση των εσωτερικών τοίχων των θαλάμων που είχαν γκρεμιστεί.

Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που ενδέχεται καλοπροαίρετα να έχουν διαφορετική άποψη και  είναι απόλυτα κατανοητό να επιμένουν ότι οι μεγάλοι θάλαμοι τονώνουν τους δεσμούς μεταξύ των οργανικών τμημάτων, όπως ήταν παλαιότερα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε όμως ότι πλέον ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των Τάξεων αλλά και των οργανικών τμημάτων επιτυγχάνεται μέσω της σκληρής, απαιτητικής και με σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης οι οποίες έχουν διαφορετική φιλοσοφία.

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά τον Απρίλιο στο ArmyNow.gr ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Γκρέτσας: «Η εκπαίδευση των Ευελπίδων πλέον γίνεται κατά οργανικά τμήματα και όχι με τα έτη σε επιλεγμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα, βολές και ασκήσεις μικρών κλιμακίων, ομάδας και διμοιρίας. Αυτό έχει στόχο την ενδυνάμωση των οργανικών δεσμών μεταξύ όλων των Ευελπίδων αφού όλα τα έτη εκπαιδεύονται μαζί. Τα αποτελέσματα αυτή της εκπαίδευσης είναι κάτι παραπάνω από θετικά, και αυτό εκφράζεται από τους ίδιους τους Ευέλπιδες στους απολογισμούς εκπαίδευσης που γίνονται, καθώς αυξάνεται η άμιλλα μεταξύ των οργανικών τμημάτων. Η εκπαίδευση ουσιαστικά ξεπερνάει τα όρια των τάξεων και αυτό είναι μια διαφορετική φιλοσοφία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ