Στα «χέρια» της Ελλάδας η διοργάνωση της τετραμερής άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 21»

ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ «ΕΥΝΟΜΙΑ 20»

Η Ελλάδα ανέλαβε τη διοργάνωση της τετραμερής άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 21», μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους επιτελικούς φορείς Ελλάδας, Ιταλίας, Γαλλίας και Κύπρου.

Με την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 21» στέλνεται ένα σαφές μήνυμα συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών – μελών που συμμετέχουν, καθώς και την σταθερή επιδίωξή τους για ένα ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις επιταγές του.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος συμφώνησαν σε τετραμερή συντονισμένη παρουσία στην Αν. Μεσόγειο. Η Ελληνική πλευρά και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω πρωτοβουλία, την διατηρούν διαρκώς στο προσκήνιο και πρωτοστάτησαν στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία μετουσιώθηκε σε πράξη με την άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 20» τον Σεπτέμβριο 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούνται συσκέψεις μέσω τηλεδιάσκεψης (λόγω των μέτρων πρόληψης της πανδημίας), στις οποίες οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς των 4 χωρών θέτουν προς συζήτηση θέματα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επέκτασης της συνεργασίας και με άλλα κράτη, για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 μεταξύ των άλλων θεμάτων, η Χώρα μας επιδίωξε και ανέλαβε τη διοργάνωση της επόμενης άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ 21».

Να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 20», που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Κύπρο, μετά από είκοσι χρόνια τρία ελληνικά F-16 πέταξαν κυριολεκτικά κάτω από τη «μύτη» των τουρκικών ραντάρ και προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο μαζί με τρία γαλλικά Rafale.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ