Στην Ελλάδα ο Αρχηγός ΕΔ των ΗΠΑ – Τι θα συζητήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Α/ΓΕΕΘΑ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Αμερικανός Αρχηγός Joseph F. Dunford, US Marine Corps

 

 

Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας αποτελεί η επίσκεψη – που ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από το ΓΕΕΘΑ – του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford, US Marine Corps. Η επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα σήμερα και αύριο γίνεται, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Αρχηγού κρατήθηκε μυστική είναι μεγάλης σημασίας καθώς οι συζητήσεις που θα γίνουν αφορά μεγάλη σειρά ζητημάτων που αφορά την χώρα. Γίνεται μάλιστα σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο τομέα της Άμυνας έχουν κάνει πολλά βήματα και έχουν αναβαθμιστεί ιδιαίτερα. Τόσο η παρουσία των ΗΠΑ σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη όσο και η γενικότερη συνεργασία των δύο χωρών έχει γίνει ακόμα πιο στενή. Σε μια περίοδο μάλιστα που η κρίση των ΗΠΑ με την Τουρκία οξύνεται καθημερινά ο ρόλος της Ελλάδας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τι είχαν συζητήσει οι δύο Αρχηγοί στις ΗΠΑ

Οι δύο Αρχηγοί είχαν συναντηθεί ξανά το Μάη κατά την επίσκεψη του ΑΓΕΕθΑ στις ΗΠΑ στις  1 Μάη όπου συζητήθηκε το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Επίσης, έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης και των τριών Κλάδων των ΕΔ, των ειδικών επιχειρήσεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων:

• Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
• Την σκοπιμότητα συνέχισης και γεωγραφικής διεύρυνσης της συμμαχικής επιχείρησης ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.
• Τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας.
• Τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαίδευσης στην θαλάσσια ασφάλεια επ’ ωφελεία τόσο κρατών μελών της συμμαχίας, όσο και τρίτων χωρών.
• Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ