Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Αποστολάκης θέτει ζήτημα τούρκικων παραβιάσεων – Τι προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας

ΥΕΘΑ ΕΥ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Τις παράνομες προκλητικές ενέργειες θα θέσουν σήμερα οι ΥΠΑΜ Ελλάδα και Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οικονομικές κυρώσεις προανήγγειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας

 

 

To ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, θα θέσει ανοιχτά σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης,  μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, στις Βρυξέλλες.

Οι δύο ΥΠΑΜ θα πάρουν την σκυτάλη από τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου που στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στη παρέμβαση, του  χθες o ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».

Πέρα από αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τίθεται επίσης ένα ζήτημα «αξιοπιστίας» («τι γίνεται από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ») καθώς και ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».

«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ. Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στα ίδια πλαίσια τόσο ο Ευ. Αποστολάκης όσο και ο Σ. Αγγελίδης σε κοινή γραμμή θα ενημερώσουν τους εταίρους Υπουργούς για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας έναντι της Κύπρου και ειδικότερα για τις τελευταίες εξελίξεις εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα οι Υπουργοί Άμυνας αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της προόδου εφαρμογής της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), την κατάσταση ασφάλειας στην υποσαχάρια Αφρική και τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Αλ. Τσίπρας: Αν συνεχίσει έτσι η Τουρκία θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις

Χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε  στα ελληνοτουρκικά και στην αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας προειδοποιώντας ότι αν συνεχίσει η Τουρκία, στις επόμενες Συνόδους της ΕΕ θα υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές. Αντί να συνεχίζει αυτή την τακτική θα έπρεπε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου αφού δηλώσει πρώτα όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις αλλά και διεθνείς συμμαχίες.

«Εμείς έχουμε ανοικτούς τους διαύλους αλλά παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θα γίνουν ανεκτές» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ