Ο Στόλτενμπεργκ, ο Μητσοτάκης και ο Ελληνοτουρκικός διάλογος

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Η πρόσφατη ανάμειξη του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ στην ελληνοτουρκική “διένεξη” δε φαίνεται να είναι μια κίνηση “on the spot”.

Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ αλλά και τι εξουσίες έχει ο ΓΓ της Συμμαχίας μάλλον το έχουν ρίξει στο γέλιο με τις ανακρίβειες που γράφονται και κυκλοφορούν περί της τουρκολαγνίας του Νορβηγού πολιτικού, πρώην πρωθυπουργού της Νορβηγίας για όσους δε το γνωρίζουν.

Η διαμεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ η οποία ανακοινώθηκε ουσιαστικά προχθές αλλά δημοσιοποιήθηκε χθες, προφανώς έγινε μετά από συνεννόηση τουλάχιστον των δύο πλευρών, δηλαδή Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και υπό την βέβαιη σύμπραξη σ’ αυτό των ΗΠΑ. Έτσι “δουλεύει” η Συμμαχία στο επίπεδο αυτό και οι διαδικασίες που προβλέπονται από τα όργανα της είναι απολύτως συγκεκριμένες, τόσο συγκεκριμένες που δεν αφήνουν κανένα κενό και κανένα παράθυρο για πρωτοβουλίες από κανέναν, όσο ψηλά κι αν είναι στην ιεραρχία της Συμμαχίας.

Στην Ελλάδα, όλη αυτή η “ύποπτη” στάση του “τουρκόφιλου” Γιένς Στόλτενμπεργκ έχει συγκεκριμένο ακροατήριο, όπως συγκεκριμένο ακροατήριο έχει κι όλη η κωλοτούμπα της κυβέρνησης που πλέον ανοιχτά δια του πρωθυπουργού καλεί την Τουρκία σε διάλογο αν σταματήσουν οι προκλήσεις. Δηλαδή τι ακριβώς λέμε, αν αποσύρετε το Oruc Reis και κόψετε την πλακίτσα με τις NAVTEX είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Με ποιους διαμεσολαβητές; Με το ΝΑΤΟ (βλέπε ΗΠΑ) και τη Γερμανία. Υπάρχει άραγε σώφρων Έλληνας που να προσδοκά θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα από μια τέτοια εξέλιξη;

Ο προηγούμενος ΓΓ του ΝΑΤΟ Δανός (κι άλλος Σκανδιναβός) Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε κι αυτός κατηγορηθεί πολλάκις για φιλοτουρκική στάση αλλά και για αποφάσεις που έπληξαν την Ελλάδα. Για ρίξτε μια ματιά στις μόνιμες αντιπροσωπείες στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας, από ποιους αποτελούνται, για δείτε ποιοί βουλευτές συμμετέχουν και συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του πολιτικού σκέλους (κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες) κι ενδεχομένως να κατανοήσουμε πως δε γίνεται έτσι προκοπή.

Και για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, η Ελλάδα υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το πως θα διαπραγματευτούμε πάνω κάτω το γνωρίζουμε, τι ακριβώς θέλει η διεθνής κοινότητα κι αυτό είναι προφανές τη στιγμή που ΗΠΑ και Γερμανία έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους. Το μόνο μας πρόβλημα είναι πως το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα επιβιώσει ακόμα μια φορά, ειδικότερα δε το κόμμα της ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση που εξελέγη κατά ένα ποσοστό από την αντίδραση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το ίδιο ενδιέφερε και το ΣΥΡΙΖΑ που έφερε τη συμφωνία στο προσκήνιο μόνο λίγο καιρό πριν λήξει η κυβερνητική του θητεία.

Το αν μια συμφωνία με την Τουρκία θα απεμπολήσει εθνικά συμφέροντα είναι μια άλλη δύσκολη ιστορία στην οποία κανείς δε θέλει να μπει. Η άλλη πραγματικότητα που οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε είναι πως η κυβέρνηση μάλλον μετράει μήνες μέχρι να τα παρατήσει, με πολλά και δύσκολα εσωτερικά, κομματικά προβλήματα και εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στην οικονομία. Το ζήτημα είναι αν θα προλάβει να “τελειώσει τη δουλειά” με την Τουρκία. Αλλά και να μην προλάβει θα βρεθεί ο “καλός άνθρωπος” που θα το κάνει. Έχουμε δόξα το Θεό πολλούς τέτοιους στο πολιτικό μας σύστημα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν τολμήσει η Κυβέρνηση να κάνει αυτά που λέτε,θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του ελληνικού λαού,που δεν θα περιοριστεί στο να τους μαυρίσει στις επερχόμενες εκλογές.Ο νόμων νοειτω….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ