Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία εμποδίζει τις προσπάθειες ΕΕ- ΝΑΤΟ στη Λιβύη

ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Μόνο έκπληξη μπορεί να προκαλέσει η αντίδραση του Γενς Στόλτενμπεργκ όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Τουρκία συνεχίζει να εμποδίζει τις προσπάθειες του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιβληθεί η εφαρμογή του εμπάργκο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να σταματήσει η ροή όπλων και πυρομαχικών στην εμπόλεμη Λιβύη, στηλίτευσε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βερολίνο όπου συμμετείχε σε συμβούλιο των υπουργών Αμύνης της ΕΕ.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ατλαντική συμμαχία αναζητεί τρόπους να συντονιστεί με την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ, που η Τουρκία διατείνεται ότι στρέφεται εναντίον της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ Σάρατζ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει δηλώσει ότι η επιχείρηση Ειρήνη ευνοεί τον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τα στρατεύματα του οποίου αναμετρώνται με εκείνα της ΚΕΣ.

Πολλοί στην ΕΕ είναι πεπεισμένοι ότι η Άγκυρα δεν συνεργάζεται απλούστατα διότι είναι η ίδια αυτή που προμηθεύει οπλισμό και πυρομαχικά στις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.

Υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκφράσει εκ νέου τη βούλησή της να υπάρξει συντονισμός με την πρωτοβουλία του NATO στο Βερολίνο, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών.

Έχουν καταγγελθεί αναρίθμητες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας προειδοποίησε πρόσφατα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην περίπτωση που ξένες δυνάμεις συνεχίζουν να το παραβιάζουν.

Η Λιβύη, χώρα με υπέδαφος πλούσιο σε πετρέλαιο, παραμένει βυθισμένη σε χαοτική κατάσταση από το 2011, όταν είχε ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Όλες οι προσπάθειες μεσολάβησης προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Βερολίνου τον Ιανουάριο, όταν οι κυβερνήσεις που συμμετείχαν υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, έχουν αποτύχει.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Είναι ξεφτίλα για μία συμμαχία σαν το ΝΑΤΟ,να μην είναι σε θέση να επιβάλλει ένα απλό εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.Τοτε πως θα μπορέσει να βοηθήσει μια χώρα μέλος στρατιωτικά και η βοήθεια να είναι αποτελεσματική,αν η χώρα αυτή δεχθεί πολεμική επίθεση από άλλη χώρα;;Για ποίο πράγμα προσπαθούν να μας πείσουν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ