Στον αστερισμό του ανασχηματισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη και πλέον δύσκολη φάση της πανδημίας του κορονοϊου, που αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών θα αποτελέσει τον οδηγό της σημερινής κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

Και κάπου εκεί και με την ολοκλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ είναι το πλέον πιθανό να ανακοινωθεί ανασχηματισμός ο οποίος μάλλον σχεδιαζόταν έτσι κι αλλιώς για την ίδια περίοδο και χωρίς την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αλήθεια όπως λένε οι πληροφορίες «φλέρταρε» αρκετά και με την προκήρυξη εκλογών ώστε να κεφαλαιοποιήσει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής εισβολής στον Έβρο αλλά και της πανδημίας, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι και στα δύο μέτωπα τα δύσκολα είναι μπροστά. Δεν ξέρουμε τελικά αν άκουσε συγκεκριμένες εισηγήσεις ή ακολούθησε προσωπική άποψη πάντως αυτό που φαίνεται είναι ότι η συζήτηση περί εκλογών μετατίθεται προς το παρόν για το φθινόπωρο, χωρίς φυσικά να αποκλείεται τίποτα.

Αυτό που δύσκολα όμως θα μπορούσε να μεταθέσει ο Πρωθυπουργός είναι τον ανασχηματισμό, καθώς είναι αρκετές πλέον οι περιπτώσεις δυσλειτουργίας από Υπουργούς αλλά και Υφυπουργούς με κάποιες μάλιστα να τον έχουν φέρει και σε αρκετά δύσκολη κατάσταση. Ορισμένα υπουργεία μάλιστα θεωρούνται σχεδόν δεδομένα για αλλαγή προσώπων λόγω …χαμηλής «βαθμολογίας» (Εργασίας, Πολιτισμού, Παιδείας, Ναυτιλίας).

Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα στα οποία ετοιμάζονται δομικές αλλαγές, λόγω των εξελίξεων που αναμένονται.

Τα τελευταία και μάλλον όχι τυχαία τρία υπουργεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στον αστερισμό του επερχόμενου ανασχηματισμού είναι τα: Οικονομίας, Εσωτερικών και …Εθνικής Άμυνας. 

Και λέμε δεν είναι τυχαία, καθώς τα τρία συγκεκριμένα Υπουργεία χειρίζονται τρεις πάρα πολύ νευραλγικούς τομές που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν απίστευτα μεγάλες προκλήσεις το επόμενο διάστημα και στο μυαλό του Πρωθυπουργού είναι ότι μάλλον θα χρειαστεί να αλλάξουν αρκετά οι χειρισμοί.

Πρώτα και κύρια στην Οικονομία, καθώς μπορεί οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης να θεωρούνται θετικές αλλά το «τσουνάμι» που αναμένεται από Σεπτέμβριο είναι μεγάλο – ασχέτως με το αν σωθεί κάτι από τον Τουρισμό – και με δεδομένο ότι στην ΕΕ στο τέλος θα γίνει ότι θέλει η Γερμανία και ότι θα εξυπηρετεί μόνο την ίδια.

Το Εσωτερικών θα κληθεί να διαχειριστεί μέσω των Δήμων την πραγματική κατάσταση πολιτών και επαγγελματιών σε μια νέα δύσκολη περίοδο για όλους με μεγάλες επιπτώσεις.

Τέλος, στο Υπουργείο Εθνική Άμυνας όπως όλα δείχνουν η μέχρι σήμερα τούρκικη προκλητικότητα είναι αρκετά πιθανό να αναβαθμιστεί και σε καθαρά επεκτατικές διαθέσεις που θα φέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις ξανά στο προσκήνιο, καθώς θα κληθούν στην πράξη να υπερασπιστούν εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο, την Κρήτη και γενικότερα την Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν θα θελήσει να κερδίσει κάτι με κάθε τρόπο, και γι΄αυτό οι «διπλωματικές» αντιλήψεις περί κατευνασμού του δείχνουν από τώρα ότι αποτελούν απλά «βούτυρο στο ψωμί του» για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Ενδεικτική η σημερινή ημέρα που μέσα σε μία ώρα τα τούρκικα μαχητικά «γάζωσαν» κυριολεκτικά όλο το Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από μικρά και μεγάλα νησιά.

Δε γνωρίζουμε φυσικά τη μπορεί ακριβώς να έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για το πια πολιτική ηγεσία θα θέλει να τοποθετήσει αλλά σίγουρα όπως λένε πληροφορίες θα τοποθετήσει άνθρωπο πολύ κοντά του που θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του με μεγάλη ευκολία και ο οποίος δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ