Γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος αποτελεί κορυφαία επικοινωνιακή φυσιογνωμία

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΦΛΩΡΟΣ

Της Δρ Άννας Κωνσταντινίδου , Ιστορικού- Διεθνολόγου *

Αν και να πω την αλήθεια, αποφεύγω να σχολιάζω εικόνες και σκίτσα του διαδικτύου, ωστόσο το συγκεκριμένο είναι πολύ πετυχημένο! Και είναι πετυχημένο, γιατί όχι μόνο απεικονίζει μία αναμφισβήτητη κατάσταση, καθώς οι ΕΔ και ειδικά οι ελληνικές ΕΔ δεν είναι μόνο ο θεματοφύλακας της εθνικής μας κυριαρχίας, αλλά είναι ο πυλώνας σταθερότητας της ευρύτερης, γεωγραφικής περιοχής μας.

Από εκεί και πέρα, το πολύ πετυχημένο του συγκεκριμένου σκίτσου είναι ότι στον Ερντογάν δεν  απαντάει είτε ένα πολιτικό πρόσωπο, είτε ο επικεφαλής της Ελληνικής Κυβέρνησης, είτε η επικεφαλής της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά ο επικεφαλής του Θεσμού των ΕΔ, ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ.

Και με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό του και την ιδιότητά του, αποτελεί τη φυσιογνωμία που ταυτίζεται πλήρως με τον Θεσμό που διοικεί επαληθεύοντας τη ρήση: “η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να φαίνεται τίμια”.

Η φυσιογνωμία του κ.Φλώρου είναι άκρως επικοινωνιακή για το ρόλο που του έχει αναθέσει η Ελληνική Πολιτεία! Ο τρόπος που στέκεται, απευθύνεται στα στελέχη των ΕΔ μέχρι τον πολίτη, το βλέμμα όταν μιλάει, ακόμα και η σωματική διάπλασή του αναδεικνύουν και αποδεικνύουν έναν Στρατιώτη του Θεσμού που είναι ανά πάσα στιγμή ετοιμοπόλεμος, αποφασισμένος και αποτελεσματικός, βάζοντας το μαχαίρι στο κόκκαλο, την ώρα που θα απαιτηθεί.

Και ναι, προσωπικά ως Ελληνίδα πολίτης, βλέποντας μία τέτοια φυσιογνωμία να ηγείται του Θεσμού των ΕΔ, αισθάνομαι ακόμη περισσότερη σιγουριά! Ακόμα και η φράση που είπε: “όποιος πατήσει το έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι”, εκτός του γεγονότος ότι αποτυπώνει μία πραγματικότητα που εξυπακούεται ότι ο οποιοσδήποτε επικεφαλής του συγκεκριμένου Θεσμού θα την υιοθετούσε και θα την έκανε πράξη, όμως ενδόμυχα σε έναν λαό γίνεται συνείδηση, όταν η φράση αυτή λέγεται και από μία φυσιογνωμία που τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ταυτίζονται με αυτό που έχει στο μυαλό του ο μέσος πολίτης για τα στελέχη του συγκεκριμένου Θεσμού, πόσω δε μάλλον για τον επικεφαλής του.

Το επικοινωνιακό είναι βασική πτυχή του υβριδικού πολέμου. Δυστυχώς, ως Ελλάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι υστερούμε, μη δίνοντας την απαραίτητη προσοχή, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι στον νικητή μίας αντιπαράθεσης συμβάλλει και ο επικοινωνιακός μηχανισμός….

Αναμφισβήτητα, ο επικεφαλής ενός Θεσμού και πόσω δε μάλλον των ΕΔ πρέπει να έχει δώσει δείγματα στο πεδίο που υπηρετεί (το υπηρετεί εντός ή εκτός εισαγωγικών). Επίσης, αρκετοί θα έχουν τον αντίλογο, ότι ο επικεφαλής του συγκεκριμένου Θεσμού πρέπει να έχει ικανότητες διοίκησης, καθώς δεν πολεμά. Όμως, η ίδια Διοίκηση είναι ο Πόλεμος. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε αυτό, η επικοινωνιολογία καθώς είναι ολόκληρη επιστήμη που διαμορφώνει ακόμη και ηγέτες, είναι πολύ σημαντική πτυχή, ώστε να αντιληφθούμε ότι η εξωτερική φυσιογνωμία (από την εμφάνιση μέχρι τους μορφασμούς) και πόσω δε μάλλον του επικεφαλής ενός Θεσμού, είναι ικανή να κρίνει μία απόφαση στο “στρατόπεδο” του αντιπάλου.

Άλλο είναι να βλέπει ο Τούρκος μία φυσιογνωμία σαν του νυν Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ, κι άλλο να βλέπει, ανεξάρτητα από την επιχειρησιακή αρτιότητα που μπορεί να έχει, έναν Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ που δεν συνάδει εμφανισιακά με αυτό που ο μέσος πολίτης έχει σχηματοποιήσει στο μυαλό του για το Θεσμό (πχ από το βλέμμα, μέχρι τη σωματική διάπλαση).

Και ναι, αφού στον “πόλεμο” του 21ου αι. συμμετέχουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο, η “γυναίκα του Καίσαρα οφείλει όχι μόνο να είναι τίμια, αλλά να φαίνεται και τίμια”. Και πόσω δε μάλλον, όταν ο δικός μας Α/ΓΕΕΘΑ, ως φαίνεται και αποδεικνύεται, τα συνδυάζει.


Περισσότερα άρθρα από την Άννα Κωνσταντινίδου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


 

 *Η Δρ Άννα Κωνσταντινίδου είναι Ιστορικός – Διεθνολόγος, Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου & Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΑΠΘ (Νομικής Σχολής και Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ), Εξωτερική Συνεργάτιδα της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (ΑΔΙΣΠΟ) και της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ