Γιατί η στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου αποτελεί θεμελιώδες εθνικό δικαίωμα

ΑΜΥΝΑ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Του Λάμπρου ΤζούμηΑντιστράτηγου ε.α. *

 

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια εμμονή της Τουρκίας περί δήθεν παραβίασης της συνθήκης της Λωζάνης από την Ελλάδα σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, θέτοντας λόγω αυτού ζήτημα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών.

Το καθεστώς που διέπει την στρατικοποίηση των νησιών διαφέρει για τα νησιά Λήμνου, Σαμοθράκης από αυτό της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας και διαφορετικό είναι το καθεστώς που ισχύει για τα Δωδεκάνησα. Δεν συνδέεται σε καμιά περίπτωση και δεν γίνεται καμιά αναφορά στις συνθήκες για την παραχώρησή τους στην Ελλάδα, με το θέμα της κυριαρχίας που επικαλείται η Άγκυρα.

Στα νησιά που αναφέρει κατά καιρούς η Τουρκία  ότι πρέπει να τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης είναι και η Θάσος, ο Άγιος Ευστράτιος και τα Ψαρά, για τα οποία ΟΥΔΕΜΙΑ αναφορά γίνεται στη συνθήκη της Λωζάνης.  Να επισημάνουμε ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται περίπου πάνω στη γραμμή του 25ου μεσημβρινού στο μέσον του Αιγαίου που φτάνουν οι τουρκικές διεκδικήσεις (υφαλοκρηπίδα, έρευνα διάσωση, εύρος FIR, ιδεολόγημα γαλάζιας πατρίδας).

Αυτό που αξίζει να υπενθυμίσουμε είναι ότι το 2007 η Ελλάδα συμπεριέλαβε τη Λήµνο και τον Άγιο Ευστράτιο στη ΝΑΤΟΪΚΉ άσκηση «Τολµηρός Τοξότης». Οι Τούρκοι, διαμαρτυρήθηκαν υποστηρίζοντας ότι τα νησιά αυτά αποτελούν «αποστρατικοποιημένη ζώνη». Το ΝΑΤΟ ματαίωσε την άσκηση και το σενάριο επαναλήφθηκε με νέα ματαίωση, την επόμενη χρονιά 2008.

Τo παρασκήνιο της απόφασης του ΝΑΤΟ να ματαιώσει την άσκηση έφεραν στο φως τα διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν μέσω των Wikileaks. Σε τηλεγράφημα με τίτλο «Ημικρανία στο Αιγαίο» o Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις σημείωσε ότι η άσκηση ματαιώθηκε μετά από διαμαρτυρία των Τούρκων για τον Άγιο Ευστράτιο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι βάσει συνθήκης αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Οι Αμερικάνοι, μετά από σχετική έρευνα, κατέληξαν στο ότι ο Άγιος Ευστράτιος δεν εντάσσεται σε  αποστρατικοποιημένες ζώνες, ωστόσο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση, ματαιώνοντας την άσκηση.

Η εν λόγω στάση της ουδετερότητας ή του “Ποντίου Πιλάτου” των ΗΠΑ στο υπόψη θέμα που το αντιμετωπίζουμε μέχρι και σήμερα από τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και ακολούθως στην κρίση των Ιμίων πρέπει να μας προβληματίσει, καθόσον μετά την υπογραφή επέκτασης της συμφωνίας  για τις βάσεις, κάποιοι μίλησαν ακόμα και για παροχή εγγυήσεων της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας.

Αναλυτικά σχετικά με το καθεστώς και τους λόγους για τους οποίους η στρατικοποίηση των νήσων μας στο Αιγαίο είναι θεμελιώδες εθνικό δικαίωμα, σε άρθρο, που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο μου «Σε Τροχιά Σύγκρουσης με την Τουρκία»:

Γιατί η στρατικοποίηση των νήσων μας στο Αιγαίο είναι θεμελιώδες εθνικό δικαίωμα

 


Περισσότερα άρθρα από το Λάμπρο Τζούμη:

ΑΠΟΨΕΙΣ –ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ


 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ