Στρατιωτική Θητεία, μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση τη διαφορά;

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΩΝ 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ

Στρατιωτική Θητεία, μπορεί να κάνει αυτή η κυβέρνηση τη διαφορά; Η απάντηση είναι πως ναι μπορεί. Αρκεί να μην πέσει στην παγίδα του πολιτικού κόστους όπως το μετράνε τα κομματικά στελέχη και οι κομματάρχες.

Ελπίζουμε να μην έχει βάση η πληροφορία πως το μόνο που σκέφτεται η κυβέρνηση είναι η αύξηση του χρόνου θητείας.

Δεν αρκεί η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες. Χρειάζεται διαφορετική φιλοσοφία, άλλη προσέγγιση. Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με τις εξαγγελίες του φαίνεται να το έχει κατανοήσει. Τα στελέχη του ΥΕΘΑ οφείλουν να ξεφύγουν από τα στεγανά και να πιάσουν τον παλμό της εποχής αφήνοντας πίσω τις νοοτροπίες του 1950 και του 1960.

Απαιτούνται σύγχρονες υποδομές για τους στρατεύσιμους, νέες αποτελεσματικές μέθοδοι εκπαιδεύσεως, μέτρα για να μην είναι η θητεία χαμένος χρόνος και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Ας μπει επιτέλους και το θέμα της υποχρεωτική στράτευσης γυναικών στην ατζέντα όπως επίσης και η στράτευση στα 18 χωρίς καμία εξαίρεση.

Αυτά και μόνο μπορούν να δώσουν άλλο αέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, να τις πολλαπλασιάσουν και να τις απαλλάξουν από χρόνια ζητήματα υποστελέχωσης, γραφειοκρατίας και κοστοβόρας συντήρησης εγκαταστάσεων και υποδομών. Οι τοπικές οικονομίες στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές θ’ ανακάμψουν και θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για μια πιο υγιή οικονομική δραστηριότητα.

Απλά πράγματα που θ’ αναβαθμίσουν τη θητεία και θα την κάνουν θελκτική για τους Έλληνες και γιατί όχι και για τις Ελληνίδες. Ας κοιτάξουμε μπροστά και ας δούμε το μέλλον μας ως κράτους με άλλο μάτι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ν’ αναμασάμε τις αναποτελεσματικές μεθόδους του παρελθόντος.

Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά, έχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που τις δίνει το δικαίωμα να πράξει τ’ αυτονόητα, να πάει δηλαδή την κοινωνία μπροστά κι όχι πίσω. Χρειάζονται “άντερα” γι’ αυτό, υπάρχουν όμως στελέχη της που μπορούν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να υλοποιήσουν καινοτόμες λύσεις ειδικά στο θέμα της στρατιωτικής θητείας.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είναι γεγονός ότι η στρατιωτική θητεία θα πρέπει να αποτελέσει προϊόν μελέτης από τους αρμόδιους και να γίνει θετικός σταθμός για τη ζωή και το μέλλον των νέων,ίσως και των νεανίδων.Πολυτιμες εμπειρίες, εξειδίκευση σε τομείς του ενδιαφέροντος τους και απόκτηση νέων δεξιοτήτων,πέραν της απαιτούμενης στρατιωτικής εκπαίδευσης,θα γεμίσουν τον χρόνο της θητείας,θα την κάνουν παραγωγική και θα παρέχουν στα στρατευμένα νιάτα εχέγγυα για εμπειρία και καλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση,μετά το τέλος της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ