Σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ»: Πώς προέκυψε η ονομασία του σχεδίου του ΓΕΕΘΑ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ ΓΕΕΘΑ

Του Λάμπρου ΤζούμηΑντιστράτηγου ε.α.

 

Ο Στρατός ρίχνεται στη μάχη της φωτιάς σύμφωνα με το σχέδιο «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», διαβάζω. Θα αναφερθώ στην ονομασία  του εν λόγω σχεδίου γιατί έχει ιστορικό ενδιαφέρον.

Το 2010 υπηρετούσα στο ΓΕΕΘΑ τμηματάρχης  του τμήματος αντιμετώπιησης εκτάκτων αναγκών. Μου δόθηκε εντολή να εκπονήσω ένα σχέδιο για τη συνδρομή των Ε.Δ. στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και να του δώσω μια ονομασία που να έχει σχέση με φυσικές καταστροφές.

Αρχικά σκέφτηκα να το ονομάσω «Αρχίδαμος» καθόσον ο Αρχίδαμος, Βασιλιάς της Σπάρτης στο τέταρτο έτος της βασιλείας του το 464 π.Χ. οδήγησε τον λαό του έξω από την πόλη με την δικαιολογία της αιφνίδιας επίθεσης από κάποιο εχθρό με αποτέλεσμα να τον σώσει από τις συνέπειες της καταστροφής ενός πολύ μεγάλου σεισμού που ακολούθησε. Η ενέργεια αυτή του Αρχίδαμου θεωρείται μέχρι σήμερα η αρχαιότερη ιστορική πρόβλεψη σεισμού καθώς και μέτρο αντισεισμικής προστασίας.

Από την άλλη θεώρησα ότι επικοινωνιακά η ονομασία «Αρχίδαμος» μάλλον δεν θα ήταν η καλύτερη, οπότε του έδωσα το όνομα «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ».

Ο Κατακλυσμός του Δευκαλίωνα είναι η αρχαία Ελληνική εκδοχή του κατακλυσμού που αναφέρεται σε παραδόσεις πολλών αρχαίων πολιτισμών.  Την εποχή που στη Θεσσαλία βασίλευε ο Δευκαλίωνας, ο Δίας αποφάσισε να καταστρέψει  το χάλκινο γένος των ανθρώπων που ήταν διεφθαρμένoι.

Ο Δευκαλίωνας πληροφορήθηκε από τον πατέρα του, Προμηθέα, για την επερχόμενη καταστροφή, κατασκεύασε ένα πλοίο, συγκέντρωσε τα απαραίτητα εφόδια για την επιβίωση τους και επιβιβάστηκε στο πλοιάριο μαζί με την γυναίκα του Πύρρα.

Όταν οι βροχές που έστειλε ο Δίας σταμάτησαν, το πλοίο του Δευκαλίωνα προσάραξε πάνω στην κορυφή του Παρνασσού.

Προκειμένου να αναγεννηθεί το ανθρώπινο γένος, ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα άρχισαν να πετάνε πέτρες πίσω από την πλάτη τους: Οι πέτρες που πετούσε ο Δευκαλίωνας μεταμορφώνονταν σε άνδρες και αυτές που πετούσε η Πύρρα μεταμορφώνονταν σε γυναίκες.

Από την πρώτη πέτρα που πέταξε ο Δευκαλίωνας προήλθε ο ΕΛΛΗΝΑΣ, γενάρχης των Ελλήνων.

….Όποιοι βλέπουν αντιγραφή της ελληνικής μυθολογίας δεν κάνουν λάθος

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ