Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το Κυπριακό: Τι ειπώθηκε

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά

 
Θέμα ήταν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων του κοινοβουλευτικού τόξου -εκτός της Χρυσής Αυγής στην οποία δεν απευθύνεται πρόσκληση και του ΚΚΕ το οποίο απέχει.
Στο Συμβούλιο συμμετείχαν οι κάτωθι: Μαρία Τρανταφύλλου και Παναγιώτης Τριγάζης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιώργος Κουμουτσάκος και Γιώργος Σαββαϊδης από τη ΝΔ, Ανδρέας Λοβέρδος και Συλβάνα Ράπτη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σπύρος Δανέλλης κι ο Γιώργος Κακλίκης από το Ποτάμι, ο Γιώργος Λαζαρίδης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης από τους ΑΝΕΛ, ο Ιωάννης Σαρίδης και ο Γιώργος Κουτουλάκης από την Ένωση Κεντρώων.
Εξερχόμενοι μετά από τη συνεδρίαση η οποία διήρκησε τρεις ώρες περίπου σε δηλώσεις προέβησαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γιάννης Σαρίδης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.




Ανδρέας Λοβέρδος Δημοκρατική Συμπαράταξη:

“Ήταν μία συνεδρίαση του ΕΣΕΠ σε πάρα πολύ δημιουργικό κλίμα. Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θέλω να δηλώσω πως είναι ακόμη μια φορά ιδιαιτέρως σαφές ότι για την Τουρκία το να λειτουργεί ένα κανονικό κράτος είναι κάτι το οποίο δεν ανήκει μέσα στις αρχές και τις αξίες της.
Γι αυτό οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο, διότι δεν μπορεί να καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κράτος /μέλος της ΕΕ με συμβάσεις περί εγγυήσεων και με ξένα στρατεύματα. Εφόσον αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει νομίζω ότι μονίμως θα υπονομεύει και θα οδηγεί σε ναυάγια τις διαπραγματεύσεις”.




Μαρία Τριανταφύλλου, ΣΥΡΙΖΑ:

“Έγινε μια πλήρης ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών. Γνωρίζετε όλοι το αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν η λύση του Κυπριακού, αλλά εμείς επιμένουμε να λέμε ότι άλλαξε η ατζέντα, ότι για πρώτη φορά μπήκε από την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση το αίτημα για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων”.
“Νομίζω ότι είναι μια διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί, είναι γνωστές οι θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το κυπριακό, νομίζω ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας, θα πρέπει και η Κύπρος να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις θέσεις της.
Είναι ένα θεμέλιο για την ειρήνη αυτό και θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω μια φράση του Βάσου Λυσσαρίδη: “Δεν διεκδικούμε τίποτα από τα νόμιμα δικαιώματα των άλλων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε και τίποτα από τα δικά μας δικαιώματα”.

Γιάννης Σαρίδης βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων:

“Πριν από λίγες μέρες είχα ενημερώσει με επιστολή μου τον πρόεδρο της Βουλής και του είχα ζητήσει να διερευνήσει τη δυνατότητα της χρησιμότητας που θα είχε μία κοινή σύγκληση των επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής σε μια κοινή συνεδρίαση, ώστε να εξεταστούν από κοινού οι προϋποθέσεις οι οποίες δημιουργούνται μετά από τις τουρκικές απειλές”.
“Στην Τουρκία δεν υπάρχει πια Δημοκρατία, το δήθεν πραξικόπημα έχει πετύχει το σκοπό του. Ο κ. Ερντογάν μετά και από την απώλεια του τελευταίου δημοκρατικού εμποδίου μπορεί από τη δική του την πλευρά να επηρεάσει τους Έλληνες και τους Ευρωπαίους.
Με τους συνεχείς εκβιασμούς δοκιμάζει την υπομονή, τις αντοχές και τις ανοχές των ευρωπαίων και των Ελλήνων. Λυπάμαι πάρα πολύ για τους Τούρκους πολίτες. Η Ένωση Κεντρώων στηρίζει τον αγώνα που κάνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και όλο το διπλωματικό σώμα για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου”.




Σπύρος Δανέλλης, Ποτάμι:

“Εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό. Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες. Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το”.
“Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς”.




Γιώργος Κουμουτσάκος, ΝΔ:

“Είχαμε από τον υπουργό Εξωτερικών μία εκτενή ενημέρωση για την διαπραγμάτευση της Ελβετίας. Επιβεβαιώθηκαν στη συζήτηση πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Πρώτον, ότι ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία.
Δεύτερον, ότι ακολουθούνται οι σταθερές διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού σε όλες του τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου των μη αποδεκτών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι θεωρείται και θεωρούντο πάντα ότι ήταν παρωχημένες και αναχρονιστικές.
Τρίτον ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή η κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης, δεν είναι ανεκτή και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση”.
“Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”
“Και τέλος ότι η διεθνής κοινότητα ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα. Νομίζω ότι αυτή είναι οι άξονες τους οποίους, ούτως ή άλλως, δημοσίως, με δηλώσεις της η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει”.
“Αύριο στη συζήτηση στη Βουλή θα υπάρξει πλήρης τοποθέτηση από τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ είπε: “Η διεθνής κοινότητα οφείλει να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την Τουρκία ώστε να μην υπάρξει και παραμικρή κίνηση, ενέργεια, ή πολιτική αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων βεβαίως εκείνων της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών που βρίσκονται στο έδαφος και στις θαλάσσιες ζώνες της, στην ΑΟΖ της”.


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ