Το AUKUS είναι η αρχή του Θουκυδίδη: “Ο ισχυρός προχωρά και ο αδύναμος υποχωρεί”

ΣΥΜΦΩΝΙΑ AUKUS ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

Περί ανάκλησης Γάλλων πρέσβεων από ΗΠΑ και Αυστραλία.

Από Αυστραλία: Φυσιολογικό και έχασε η βενετιά βελόνι.

Από ΗΠΑ: Κακή εξέλιξη για την Ελλάδα προσωρινά αλλά και ευκαιρία για να βρει η Δύση ξανά πατήματα.

Η AUKUS είναι ιστορικής σημασίας συμφωνία, όπως κάποτε ήταν το Lend N Lease. Τότε, δεν φαινόταν κάτι παραπάνω από φυσιολογικό. Κι όμως ήταν αυτό που αποτέλεσε τη βάση του ΝΑΤΟ και την αμερικανική ηγεμονία της Δύσης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Λέγαμε καιρό όσοι ασχολούμαστε με το τι λέει η πραγματικότητα και όχι τα αφηγήματα πελατολογίου, ότι ”Ευρωατλαντικές Σχέσεις” υπάρχουν κατ’ όνομα και ότι ποτέ ξανά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ δεν ήταν αυτές που λένε διάφοροι παραμυθάδες βάζοντας τον σύνδεσμο ”και” (Αμερική και Ευρώπη):

  • Το πρώτο σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ ήρθε το 2003 όταν Γαλλία και Γερμανία εναντιώθηκαν στην αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ. Οι Γερμανοί έβρισκαν αξιοποιήσιμα όλα τα άλλοθι για να πείσουν την Ευρώπη να πάρει ”ξεχωριστό” δρόμο, δηλαδή αυτόν που μας έκανε να υποφέρουμε σαν Ευρωπαϊκός Νότος και που οδήγησε Γαλλία να είναι υποτελής στη Γερμανία.
  • Από εκεί και πέρα, έχουμε το θέμα των‘παρακολουθήσεων” και τις ομολογίες ότι οι Αμερικανοί δεν πολυήθελαν την Κυρία Μέρκελ. (θυμίζω live ”Mr President, are you spying on me? της Μέρκελ στον Ομπάμα).
  • Είχαμε επίσης τεράστια ρήγματα με τους αγωγούς Nord Stream και την ειδική σχέση Γερμανίας-Ρωσίας.
  • Είχαμε τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου όπου μέσα στο σπίτι τους οι Αμερικανοί έχασαν καθώς Ουκρανία, Γεωργία και Σκόπια το 2008 τρώνε πόρτα από το ΝΑΤΟ με veto Γάλλων και Γερμανών για να μην ταράξουν τη Ρωσία.
  • Οι εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ είναι ανταγωνιστικές. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Ε.Ε στην Microsoft την τελευταία εικοσαετία για ”αθέμιτο ανταγωνισμό” είναι τεράστια, αγγίζουν πολλά δις. Το Τransatlantic Trade and Investment Partnership δεν προχωρούσε , δεν προχωρά (δεν φταίει για όλα ο Trump).
  • Σα να μην έφταναν αυτά, ήρθε και η Κίνα στο τραπέζι η οποία εκμεταλλεύτηκε την κακή κατανομή κονδυλίων για υποδομές εντός της ΕΕ (ειδικά στα μετα-κομμουνιστικά καθεστώτα) και μαζί με τη φτωχοποίηση του Νότου της ΕΕ, η Κίνα σήκωσε πολλά ασημικά φτιάχνοντας το China 16+1 βραχίονα του OBOR. Οι δύο πλευρές θέλουν η μια να αλλάξει η άλλη για να βρουν κοινή γραμμή.

Το AUKUS δεν είναι καλό ή κακό, ανήθικο ή ηθικό. Είναι μια αρχή του Θουκυδίδη. Όπου αισθάνεται ισχυρός κάποιος, προχωρά. Ο ανίσχυρος βάζει πετσέτα για τα δάκρυα.

Η Ελλάδα δεν έχει συμφέρον να μην είναι καλές οι σχέσεις ΗΠΑ-Γαλλίας οι οποίες ήταν πάντα ταραχώδεις. Ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί οδηγήθηκαν αναγκαστικά στο λάθος να προτιμούν τους Berliners έναντι των Γάλλων οι οποίοι προσωπικά όπως έχω πει μου είναι οι πιο συμπαθείς στην Ευρώπη γιατί ακριβώς είναι σαν εμάς. Μια ξυπνούν με τον Ναπολέοντα και μία ξυπνούν με αριστεριστές, με Σαρτρ κτλ. Η Γαλλία έχει το potential μεγάλης δύναμης όμως η παραδοσιακή έλλειψη ”αγγλοσαξωνικής” σαφήνειας, την οδηγούσε πάντα στο να είναι η μικρή-μεγάλη της Ευρώπης (κάτω από Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία κάποτε).

Δε μας συμφέρει για ένα πολύ πολύ απλό λόγο: Οι Αμερικανοί θα στραφούν περισσότερο στους Γερμανούς και αυτό κάνει πάντα κακό στην Ελλάδα. Εν ανάγκη δε θα στηρίξουν κινήσεις της Γαλλίας εναντίον της Τουρκίας.

Το πιο καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να είναι ιάσιμες οι σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας καθώς σε λίγες μέρες η κ. Μέρκελ θα είναι παρελθόν και άρα ούτε οι Αμερικανοί έχουν συμφέρον να ρίξουν ξανά όλα τα αυγά σε ένα καλάθι. Αν όμως η Γερμανία της επόμενης μέρας είναι η δύναμη που θα ακούσει ό,τι πουν οι Αμερικανοί, τότε μπορούμε να πούμε ότι ήδη οι Αμερικανοί έχουν προγράψει ότι η Γαλλία δε θα είναι η δύναμη που θα στηρίξουν.

Το μέγα λάθος της Γαλλίας; Το αφήγημα. Ακόμη και αν αυτό θες (γεωστρατηγική αυτονομία) εκτός από το να το μπορείς φρόντισε και να το κρύψεις. Ένας από τους νόμους της ισχύος είναι να μη φανερώνεις τις διαθέσεις σου.

Η γεωστρατηγική αυτονομία της Ευρώπης σημαίνει για τις ΗΠΑ το τέλος του ελέγχου της Ευρώπης. Στο αμερικανικό mindset η Ευρώπη χτίστηκε από τις ΗΠΑ και όποια δύναμη δεσπόζει πρέπει να πληρώνει ”ενοίκιο”. Μας αρέσει ή όχι, οι Αμερικανοί δημιούργησαν την Ε.Ε.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τούρκοι γελάνε βλέποντας ότι κάνουν σωστά εδώ και πολύ καιρό να μην υπολογίζουν τη Δύση ως ενιαία. Το ΝΑΤΟ είναι πράγματι νεκρό και αυτό φαίνεται από το  AUKUS και είναι ανησυχητικό που είναι σύμφωνοι σε αυτό και οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι.

Το δικό μας συμφέρον είναι οι Αμερικανοί να υποστηρίζουν πάντα ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και όχι το Βερολίνο. Η συζήτηση πάντως για το μέλλον της Δύσης (για το αν γίνει ξανά συμπαγής ή όχι) θα ξεκινήσει για τα καλά ήδη από τον μήνα Οκτώβριο. Αν ήθελαν αυτό να πετύχουν έστω και προβοκατόρικα οι Αμερικανοί και οι ΄Άγγλοι, το κατάφεραν.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ