Συνάντηση του ΥΕΘΑ και του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ – ΦΩΤΟ

Τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT) Στρατηγό Αντρέ Λανατά (Andre Lanata), ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας δέχθηκε σήμερα, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος ήταν αυτός που είχε καλέσει επίσημα τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ. Η επίσημη επίσκεψη του πολύ σημαντικού καλεσμένου πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 έως το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Την Παρασκευή 26 Μαρτίου, ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και εν συνεχεία έγινε δεκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο στρατόπεδο Παπάγου, όπου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί εκτενώς στο περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η χώρα μας με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην σταθερή προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Συμμαχίας με την συμμετοχή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συνεισφορά της με αμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά υπερκαλύπτουν το 2% του κρατικού προϋπολογισμού της.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενεργοποίηση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE – Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence) με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη, ως το 27ο ΝΑΤΟϊκο Κέντρο Αριστείας, καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση του ΝΑΤΟϊκού Κέντρου Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) στην Κρήτη στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας της Συμμαχίας με εταίρους και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

Από την μεριά του ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε την σημαντική και ουσιαστική συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο ΝΑΤΟ και εξήρε τον ρόλο και την προσήλωση της Χώρας μας στην εκπλήρωση της αποστολής της Συμμαχίας, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τη συνεισφορά της Ελλάδας σε θέματα που αφορούν στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ