Συνάντηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας Αποστολάκη με Γερουσιαστή Μενέντεζ

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη στιγμή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.
 
Μια πολύ σημαντική συνάντηση υψηλού συμβολισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. κατά την υποδοχή του Γερουσιαστή ΗΠΑ Bob Menendez στο ΥΠΕΘΑ, δήλωσε:
«Θα ήθελα να καλωσορίσω εσάς και το επιτελείο σας εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την παρουσία σας εδώ σήμερα, καθώς μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν στην κατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.
Απόλαυσα τη χθεσινή σας συνέντευξη στην ‘’Καθημερινή’’.
Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας η οποία αφορά στο Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα.
Καλώς ορίσατε λοιπόν».
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ

Το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει ο Μενέντεζ

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μαζί με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν νομοσχέδιο στη Γερουσία με το οποίο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Κογκρέσου που ένα νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να υποβάλει λίστα στη Βουλή με τον αριθμό των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, στο ίδιο νομοσχέδιο ζητείται η άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΜΕΝΕΝΤΕΖ
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.
Όπως έχουν εξηγήσει οι δύο γερουσιαστές, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει την επικαιροποίηση της στρατηγικής των ΗΠΑ με στόχο να αναγνωριστεί ο αντίκτυπος των αλλαγών που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις αλλαγές συμπεριλαμβάνεται η ανακάλυψη μεγάλων οικοπέδων φυσικού αερίου αλλά και η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με τις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και με όλους τους βασικούς περιφερειακούς εταίρους της Ουάσινγκτον.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ