Συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις : Ποιός ωφελείται τελικά;

Ο συνδικαλισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει αμφισβητηθεί πολλάκις και κυρίως από το ίδιο το εν ενεργεία προσωπικό. Ποιος ωφελείται τελικά;

 

 

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσιάκαλος,  Σχης ε.α.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις ο συνδικαλισμός εξετάστηκε από την εκάστοτε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κάτω από το πρίσμα της προσωποκεντρικής θεώρησης, η όλη προσπάθεια για την ανάδειξη ενός φορέα έκφρασης των επιδιώξεων και αποτελεσματικής επίλυσης των προβλημάτων του εν ενεργεία προσωπικού κρίθηκε απαραίτητη, καθότι η πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετώπιζε τους στρατιωτικούς σα δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Το κίνητρο αυτό όμως από μόνο του δεν είναι ικανό να διαμορφώσει περιβάλλον συστηματικής και συνεχούς  λειτουργίας για ένα φορέα ο οποίος θα λάμβανε χώρο και ρόλο για να αποτελέσει στήριγμα τον εν ενεργεία προσωπικού στην επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή του δραστηριότητα.

Η προχειρότητα και η χωρίς μελέτη διαμόρφωση ενός συνδικαλιστικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με μια νομοθετική μονολιθικότητα έφερε διχαστικά αποτελέσματα σε κείνους που προσπάθησαν να οργανώσουν εκ του μηδενός έναν φορέα αντιπροσώπευσης των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Η δικαστική διαμάχη που προέκυψε από την διάσπαση του συνδικαλιστικού φορέα και η δημόσια αντιπαράθεση των δύο «κάστρων» που εκπροσωπούν τις ΠΟΕΣ και ΠΟΜΕΝΣ δίνει την αίσθηση της γελοιότητας και του εξαιρετικά εσωστρεφούς χαρακτήρα και των δύο ενώσεων αλλά και εκείνων που τις αποτελούν.

Η σαφής και ηχηρότατη απουσία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τους συνδικαλιστικούς φορείς που προέρχονται από τις Ανώτατες Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές αλλά και η αδυναμία των ενώσεων να διαμορφώσουν κλίμα κοινών στόχων, καταστούν τις ενώσεις συντεχνιακά στοιχεία με ασαφείς στόχους και περιορισμένη απήχηση.

Προφανώς και δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τους εν ενεργεία στρατιωτικούς αλλά και δε διαθέτουν το ειδικό βάρος για να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον. Συμπληρωματικά, δεν υπάρχει τεχνογνωσία σχετική με τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά και επαγγελματικά δεδομένα των εν ενεργεία στελεχών καθότι οι αποτελούντες τις ενώσεις είτε έχουν ελάχιστη πείρα από διαχείριση προσωπικού είτε, ακόμα χειρότερα, διαθέτουν πολύ «λίγους» συμβούλους που το παίζουν ειδικοί επί παντός επιστητού.

Εν κατακλείδι, ο άγονος πόλεμος των «κάστρων» της ΠΟΕΣ και της ΠΟΜΕΝΣ για τελική επικράτηση δεν αφορά κανέναν άλλο εκτός από τους ελάχιστους εκείνους στρατιωτικούς με συντεχνιακή νοοτροπία που απαρτίζουν τις δύο ενώσεις.

Κατάφεραν, και οι δύο, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ευτελίσουν τον όποιο καλό αγώνα είχαν ξεκινήσει και να στοχοποιήσουν και τον εαυτό τους αλλά και τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, εντός μιας κοινωνίας που όχι άδικα πολλές φορές, από τη μεταπολίτευση και μετά είναι αρνητική στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν κάποιος θεωρεί πως οι δύο αυτοί συνδικαλιστικοί φορείς ωφελούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να το δηλώσει αρκεί να βρεί τα λογικά (και όχι τα λογικοφανή ή σοφιστικά) επιχειρήματα για να το υποστηρίξει.

Το ArmyNow.Net έχει προσκαλέσει σε επίσημο διάλογο όλους όσους ενδιαφέρονται συμπεριλαμβανομένων και της ΠΟΕΣ και της ΠΟΜΕΝΣ. Όπως άλλωστε αναμενόταν και από τις δύο πλευρές υπάρχει σιγή ιχθύος, προφανώς γιατί αν εμπλακούν σε έναν δημόσιο διάλογο θα πρέπει να εκτεθούν και αυτό μάλλον δε τους συμφέρει.

Η έκθεσή τους αυτή είναι άκρως επικίνδυνη διότι οφείλουν να θέσουν τα επιχειρήματά τους και όχι τα συνθήματά τους στη βάση της συζήτησης, κάτι εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτούς.

Εμείς θα τους περιμένουμε, αλλά ταυτόχρονα θα φιλοξενούμε κι άλλες απόψεις εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφων προκειμένου να γίνει προφανές από όλους και όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά πως αισθάνονται οι στρατιωτικοί για το συνδικαλισμό (ή καλύτερα «συνδικαλισμό») τους και για τα συνδικαλιστικά τους όργανα.

Παράλληλα, θα ανοίξουμε και έναν ακόμα διάλογο σχετικό με το θεσμικό, τον κοινωνικό και το συνδικαλιστικό ρόλο των Ενώσεων Αποστράτων. Εκεί θα φανούν πολλά και κυρίως θα γίνει σαφές το ποιόν τελικά εξυπηρετούν αυτές οι Ενώσεις που λειτουργούν με νομικό πλαίσιο από τον καιρό της χούντας και υπό συνθήκες προπολεμικής λογικής.

Ο κοινός παρονομαστής και των εν ενεργεία αλλά και των εν αποστρατεία συνδικαλιστικών φορέων είναι πως τα στελέχη δεν ωφελούνται, σε πολλές δε περιπτώσεις βλάπτονται συστηματικά.

Αν ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θέλει να κάνει μια ιστορική τομή για να αναδείξει το έργο του, του προτείνουμε ταπεινά να ασχοληθεί με το νομικό πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας των Ενώσεων Αποστράτων. Αν το κάνει αποτελεσματικά θα τον ευγνωμονούν πολλοί συνάδελφοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ