Συνήγορος του Πολίτη: Ξεκίνησε έρευνα για τις επαναπροωθήσεις

Ο Συνήγορος του Πολίτης αποφάσισε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο.

 

 

Μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο ο Συνήγορος του Πολίτης αποφάσισε τη διενέργεια αυτεπάγγελτης έρευνας και την ανάθεση της διενέργειας της έρευνας στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Όπως τονίζει στο έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, η έρευνα θα γίνει για την εξακρίβωση εάν πράγματι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές τούρκοι πολίτες που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία.

Την ενδεχόμενη εμπλοκή με ενέργιες ή παραλείψεις στο υπό αναφερόμενο περιστατικό των αρμόδιων ελληνικών αρχών, όπως Ελληνική Αστυνομία, Υπηρεσία υποδοχής, υπηρεσία Ασύλου.

Τις διαδικασίες που τυχόν ακολουθήθηκαν στο αναφερόμενο περιστατικό και τις διαδικασίες διερεύνησης που ενεργοποιήθηκαν για τα ανωτέρω μετά τις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε στη δημοσιότητα καταγγελία  που έκανει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία μιλούσε για απαράδεκτες επαναπροωθήσεις Τούρκων αιτούντων άσυλο στον Έβρο και μάλιστα από κουκουλοφόρους.

Ένας από τους πρόσφυγες μάλιστα που είχε επαναπροωθηθεί στην Τουρκία ήταν ο Τούρκος δημοσιογράφος  Murat Çapan, που είχε καταδικαστεί στην Τουρκία ερήμην σε 22,5 χρόνια φυλακή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και απόπειρα ανατροπής του πολιτεύματος.

Ο Murat Çapan επαναπροωθήθηκε κι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην φυλακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσιογράφος ζήτησε άσυλο στον Έβρο και παραδόθηκε στην Τουρκία;
Την ίδια ώρα σε σημερινό μας δημοσίευμα παρουσιάζουμε την απάντηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σχολίασε πως όσον αφορά τα όσα διακινούνται περί παράνομων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, η κυβέρνηση εφόσον όντως συμβαίνουν τις καταδικάζει, πλην όμως είπε ότι σαφέστερες απαντήσεις επί του ζητήματος θα δώσει η ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μουζάλας: Τι λέει για τις “μυστικές” επαναπροωθήσεις στον Έβρο

Ο κος Μουζάλας βρέθηκε στην περιοχή εγκαινιάζοντας δύο νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στις Σέρρες και τη Δράμα και επισκεπτόμενος το κέντρο πρώτης υποδοχής προσφύγων στο Φυλάκιο του δήμου Ορεστιάδας.


armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ