Οι Συνθήκες “Μερικής” και “Πλήρους” Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών

ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ

Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου 1963, υπογράφεται η Συνθήκη Μερικής Απαγόρευσης Δοκιμών (Partial Test Ban Treaty, PTBT).

Πρόκειται για τη συντομευμένη ονομασία της Συνθήκης απαγόρευσης πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και κάτω από το νερό, η οποία απαγόρευε όλες τις δοκιμαστικές πυροδοτήσεις πυρηνικών όπλων εκτός από αυτές που διεξάγονται υπόγεια.

Συντομεύεται επίσης ως Συνθήκη Περιορισμένης Απαγόρευσης Δοκιμών και Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών, αν και η τελευταία μπορεί επίσης να αναφέρεται στη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών του 1996, η οποία διαδέχθηκε τη Συνθήκη PTBT για τα μέρη που την επικύρωσαν.

Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν αρχικά σε μια συνολική απαγόρευση, αλλά αυτή εγκαταλείφθηκε λόγω τεχνικών ερωτημάτων σχετικά με τον εντοπισμό υπόγειων δοκιμών και των σοβιετικών ανησυχιών σχετικά με την παρεμβατικότητα των προτεινόμενων μεθόδων επαλήθευσης.

Η ώθηση για την απαγόρευση των δοκιμών δόθηκε από την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού σχετικά με το μέγεθος των πυρηνικών δοκιμών, ιδιαίτερα τις δοκιμές νέων θερμοπυρηνικών όπλων (βόμβες υδρογόνου) και την προκύπτουσα ραδιενέργεια. Η απαγόρευση δοκιμών θεωρήθηκε επίσης ως μέσο επιβράδυνσης της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών.

Αν και η PTBT δεν σταμάτησε τη διάδοση ή τον αγώνα των εξοπλισμών, η θέσπισή της συνέπεσε με μια σημαντική μείωση της συγκέντρωσης ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Η PTBT υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις της Σοβιετικής Ένωσης, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών στη Μόσχα στις 5 Αυγούστου 1963 προτού ανοίξει για υπογραφή από άλλες χώρες.

Η συνθήκη τέθηκε επίσημα σε ισχύ στις 10 Οκτωβρίου 1963. Έκτοτε, άλλα 123 κράτη έχουν γίνει συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη. Δέκα κράτη έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

Η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών

33 χρόνια αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, υπογράφεται η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT).

Επρόκειτο για  μια πολυμερής συνθήκη που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και οποιεσδήποτε άλλες πυρηνικές εκρήξεις, τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, σε όλα τα περιβάλλοντα.

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Σεπτεμβρίου 1996, αλλά δεν έχει τεθεί σε ισχύ, καθώς οκτώ συγκεκριμένα κράτη δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη.

Τρεις χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα από τότε που άρχισε η υπογραφή της CTBT το 1996. Η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα.

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ