Συρία: Συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν για «ζώνη ασφαλείας» – Εκεχειρία 150 ωρών – Κοινές περιπολίες

ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΠΟΥΤΙΝ

Σε συμφωνία 10 σημείων κατέληξαν Πούτιν και Ερντογάν προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στη Συρία – Τι προβλέπει η Συμφωνία

 

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση έξι ωρών που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογος του Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν τη δημιουργία μίας «ζώνης ασφαλείας» στη βορειανατολική Συρία, κατά μήκος στα σύνορα  με την Τουρκία και σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός του Συριακού εδάφους.

Η Συμφωνία ήρθε στο παρά πέντε της λήξης της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Βάσει του «μνημονίου κατανόησης» που υπέγραψαν Πούτιν και Ερντογάν και ανακοίνωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, οι Κούρδοι μαχητές του YPG έχουν 150 ώρες προκειμένου να αποχωρήσουν σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα».

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι την ευθύνη για την αποχώρηση και τον αφοπλισμό τους αναλαμβάνουν ρωσικές και συριακές δυνάμεις, σε όλη την έκταση της ζώνης – πλην μιας λωρίδας που βρίσκεται στο κέντρο της. Συγκεκριμένα πρόκειται για την περιοχή ανάμεσα στις πόλεις Ταλ Αμπιγιάντ και Ρας αλ-Άιν, όπου διεξήχθησαν οι σφοδρότερες μάχες και έχουν περάσει ήδη υπό τον έλεγχο των Τούρκων και των συμμάχων τους. Εκεί, οι Ρώσοι και ο στρατός του Άσαντ θα είναι πρακτικά απόντες και ο Ερντογάν έχει το πράσινο φως να συνεχίσει τις επιχειρήσεις, εάν το κρίνει αναγκαίο.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου των δυο ανδρών ο Πούτιν σημείωσε  ότι ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης και ότι αντιλαμβάνεται τις ανησυχίες της Άγκυρας. Ωστόσο ο  Πούτιν ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι ξένες δυνάμεις που αναπτύσσονται στη Συρία παρανόμως πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφός της».

Ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν τόνισε ότι «δεν θέλουμε την επικράτεια άλλης χώρας, σεβόμαστε τις ανησυχίες της Ρωσίας όπως και εκείνη σέβεται τις δικές μας, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει τις εκτάσεις από τους τρομοκράτες».

Αμέσως μετά ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι «Ρωσία και Τουρκία θα υπογράψουν ένα σύμφωνο κατανόησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη περιοχή όπου διεξάγονται οι επιχειρήσεις, Η ζώνη θα έχει βάθος 30 χιλιομέτρων και οι Κούρδοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν εντός 150 ωρών. Άμεσα».

Στα βασικά σημεία του συμφώνου, από τα μεσάνυχτα της 23ης Οκτωβρίου κοινά ρωσο-συριακά περίπολα θα συμμετάσχουν στη μετακίνηση των κουρδικών δυνάμεων του YPG που παραμένουν σε βάθος 30 χλμ από τα τουρκοσυριακά σύνορα, με χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιηθεί αυτό 150 ωρών.

Ακολούθως θα αρχίσουν κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων σε ζώνη 10 χιλιομέτρων ανατολικά και δυτικά από την περιοχή που διεξάγεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας.

Παράλληλα, οι Κούρδοι του YPG θα πρέπει να αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίτζ και Ταλ Ριφάτ.

Το κείμενο της Συμφωνία αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμύριων Σύρων προσφύγων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» της Τουρκία τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Η επιχείρηση φτάνει στο τέλος της, τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των δυνάμεων και του εξοπλισμού και την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών σχηματισμών», τόνισε ο Λαβρόφ.

Αναλυτικά το κείμενο της Συμφωνία των 10 σημείων που υπογράφτηκε:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συμφωνία.

Η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσία, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι YPG είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας. Η Τουρκία θα διατηρήσει το πάνω χέρι στη ζώνη μεταξύ Τελ Αμπιάντ (την οποία κατέλαβε με την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης) και Ρας αλ Άιν (απ’ όπου αποχώρησαν οι Κούρδοι την Κυριακή). Θα έχει δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχό της μια ζώνη μήκους 120 χιλιομέτρων.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει γίνει ειδήμων στο να θέτει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τη μία απέναντι στην άλλη για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Άγκυρας», σχολίασε ο Σονέρ Καγκαπτάι, ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος του Washington Institute σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλον αυτόν τον καιρό», πρόσθεσε.

Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι είχε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απέρρεαν από τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας κα ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποχώρησαν από την περιοχή.

Οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μπει σε δύο μεθοριακές πόλεις, τη Μάνμπιτζ και το Κομπάνι, που βρίσκονται εντός της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας» αλλά στα δυτικά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα δεχόταν την παρουσία στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος σε αυτήν την περιοχή, εφόσον αποχωρούσαν οι YPG. Σήμερα, μετά τις συνομιλίες στο Σότσι, έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ