ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί τοποθετήθηκε ο Στεφανής συντονιστής του προσφυγικού;

ΥΦΕΘΑ ΣΤΕΦΑΝΗΣ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΟΡΙΑ

Την τοποθέτηση ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή στη θέση ειδικού συντονιστή για το προσφυγικό φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή  Δ. Βίτσα προς τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Καθόλου τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του βουλευτή Δημήτρη Βίτσα ο οποίος διετέλεσε  πρώην ΑΝΥΕΘΑ αλλά και υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής «σηκώνει» το θέμα της τοποθέτησης του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά.

Στην ερώτηση απευθύνεται μεν στον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά ουσιαστικά αφορά  τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τον οποίο μάλιστα ρωτάει «εάν τελικά …εμπιστεύεται τους Υπουργούς, στους οποίους έχει αναθέσει υποτίθεται της διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ή όχι». Ταυτόχρονα καταγγέλει ότι η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα και απουσία σχεδίου».

Ταυτόχρονα, στις ίδιες τις ερωτήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την τοποθέτηση του ΥΦΕΘΑ με «γενικότερη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού» αλλά και αν υπάρχει σχεδιασμός του ΥΠΕΘΑ «για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα αριθμού έως 20.000 αιτούντων άσυλο».

Ολόκληρο η επίκαιρη ερώτηση:

Επίκαιρη Ερώτηση
προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα : «Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά»

Με την από 23/10/2019 ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού γνωστοποιείται ότι: «Για τον καλύτερο συντονισμό των διάφορων υπηρεσιών των Υπουργείων που εμπλέκονται στην μετακίνηση και μετεγκατάσταση προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νησιών, ειδικός συντονιστής ορίζεται ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.»

Η τοποθέτηση κυβερνητικού στελέχους, και μάλιστα Υφυπουργού, άλλου Υπουργείου από το αρμόδιο για την εν γένει διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προκαλεί εύλογα ερωτήματα και επιβεβαιώνει την προχειρότητα και την απουσία σχεδίου που χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Πράγματι, η εμπλοκή του ΥΠΕΘΑ στην προσφυγική κρίση του 2015 δικαιολογείτο από το επείγον και την κλίμακα του πράγματος, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε συγκεκριμένο πλαίσιο για τη συνεισφορά του ΥΠΕΘΑ. Με την δημιουργία του Υπουργείου μεταναστευτικής Πολιτικής, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός των υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων που συνεργάζονται για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα πέρασε στο εν λόγω Υπουργείο, ενώ με την κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πέρασε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο μάλιστα έχει Αναπληρωτή Υπουργό με το σχετικό χαρτοφυλάκιο.

Προκύπτουν επομένως, εύλογα ερωτήματα στα οποία οφείλει να απαντήσει η Κυβέρνηση, τα οποία έχουν να κάνουν με το εάν τελικά ο Πρωθυπουργός εμπιστεύεται τους Υπουργούς, στους οποίους έχει αναθέσει υποτίθεται της διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ή όχι.

Επιβεβαιώνεται, εξάλλου, το μεγάλο σφάλμα του Πρωθυπουργού να καταργήσει το ΥΜΕΠΟ.

Για ποιον λόγο κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθεί ο ΥΦΕΘΑ στη θέση του ειδικού συντονιστή;

Δεν κρίνονται οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου προστασίας του Πολίτη ως επαρκείς και ικανές να αναλάβουν αυτό το έργο;

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1. Πώς αιτιολογεί την σκοπιμότητα τοποθέτησης του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας ως ειδικού συντονιστή για τη μετακίνηση αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, δεδομένου ότι η εν λόγω ειδική συντονιστική αρμοδιότητα ανήκε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τώρα ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και, συνεπώς, ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα αριθμού έως 20.000 αιτούντων άσυλο, όπως έχει αναγγείλει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Προστασίας του Πολίτη;

2. Πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού εν γένει και στη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά; Ειδικότερα, σηματοδοτεί η ως άνω τοποθέτηση μια γενικότερη στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά και για την κατά το σύνταγμα αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι η άμυνα της χώρας;

Ο ερωτών βουλευτής
Βίτσας Δημήτριος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ