Σύσκεψη υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ της SEDM υπό την Ελληνική Προεδρία

Στην Αθήνα, 12-14 Ιουνίου 2018 η σύσκεψη των υπαρχηγών ΓΕΕθΑ της υπουργικής Αμυντικής Διαδικασίας της Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης υπό την Ελληνική Προεδρία.

 

 

Στα   πλαίσια   της   Ελληνικής   Προεδρίας   της   Υπουργικής   Αμυντικής Διαδικασίας της Νότιο – Ανατολικής Ευρώπης/ SOUTH EAST EUROPE DEFENCE MINISTERIAL PROCESS  (SEDM), θα διεξαχθεί στην Αθήνα, 12-14 Ιουνίου 2018, η Σύσκεψη των Υπαρχηγών ΓΕΕΘΑ της Συντονιστικής Επιτροπής (SEDM – CC), στην οποία θα συμμετάσχει ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά τη σύσκεψη πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Πρόγραμμα Δράσης της πολυεθνικής Ταξιαρχίας  SEEBRIG  για το 2017-18 και τα Προγράμματα Συνεργασίας μεταξύ των κρατών της πρωτοβουλίας. Στη  SEDM  συμμετέχουν η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (από Οκτ 2007), η Βουλγαρία, η Γεωργία (από Σεπ 2015), η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο (από Οκτ 2009), η Ουκρανία (από Δεκ 2005), η πΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σερβία (από Οκτ 2009), η Σλοβενία και η Τουρκία. Ως χώρα παρατηρητής συμμετέχει η Μολδαβία από τον Οκτ 2000.

Η χώρα μας έχει αναλάβει τη Προεδρία της πρωτοβουλίας τον Ιούλιο του 2017 για δύο χρόνια. Πρόεδρος της SEDM – CC/PMSC  έχει ορισθεί ο Πρέσβης ε.τ  Ελευθέριος   Αγγελόπουλος   και   παράλληλα   η   Γραμματεία   της  SEDM  έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί υπό το ΓΕΕΘΑ/Δ’ Κλάδο (ATHENS CHAIRMANSHIP SECRETARIAT), υπό τη Διεύθυνση του Ταξιάρχου Αχιλλέα Ταουξή.

Η πρωτοβουλία SEDM  ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο FORUM  συνεργασίας των Υπουργών Άμυνας στην περιοχή των Βαλκανίων, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφαλείας, καλής γειτονίας, τη σύσφιγξη των   σχέσεων   των   κρατών   της   ΝΑ   Ευρώπης   και   την   εμπέδωση   κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της  SEDM   είναι η Πολυεθνική Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης  SEEBRIG, η οποία ιδρύθηκε το 1998 με την υπογραφή της Συμφωνίας MPFSEE. Το Στρατηγείο της Ταξιαρχίας σταθμεύει από το 2011 στον Τύρναβο και το 2020 θα μετακινηθεί στα Σκόπια.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δραστηριότητες της  SEDM  μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας: https://www.sedmprocess.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ