Τα μηνύματα στην Τουρκία στάλθηκαν το ερώτημα είναι αν αρκούν…

ΥΦΕΘΑ ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΕΘΑ ΓΕΣ ΓΕΝ

Οι ιδιαίτερα συμβολικές επισκέψεις τις τελευταίες ημέρες της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων σε Μονάδες και των τριών κλάδων αλλά και με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΕΞ έγινε προσπάθεια να σταλεί ένα σαφέστατο μήνυμα στην Τουρκία από τη χώρα μας.

Επιμέλεια: Γιώργος Μιχαηλάρης

Μήνυμα ισχυρής στρατιωτικής αποτροπής σε κάθε σχέδιο που επιβουλεύεται η Τουρκία και που το τελευταίο διάστημα έχει κλιμακώσει σε πολύ υψηλό βαθμό στάλθηκε την εβδομάδα που πέρασε από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί σε όλο το μήκος των ελληνικών συνόρων. Από τον Έβρο μέχρι το νοτιότερο άκρο του Αιγαίου, οι προκλήσεις της Άγκυρας, δείχνουν ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τόσο τους μετανάστες, όσο και τον πόλεμο στη Λιβύη προκειμένου να πετύχει αυτά που θέλει.

Και επειδή όπως είναι πλέον από όλους αντιληπτό η Τουρκία και ο Ερντογάν ότι λένε στη συνέχεια το πράττουν, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας μαζί με την ελληνική διπλωματία φρόντισαν να στείλουν με μπαράζ επισκέψεων και δηλώσεων τα ανάλογα αποτρεπτικά μηνύματα.

Σίγουρα αυτά από μόνα τους δεν αρκούν για να κάμψουν τον τούρκικο αναθεωρητισμό και επιθετικότητα που φαίνεται μάλιστα και ως μονόδρομος για τον Ερντογάν. Ένα μήνυμα που είναι σίγουρο ότι η απέναντι πλευρά το έλαβε και με το παραπάνω.

Η αρχή έγινε την περασμένη Πέμπτη με μια δήλωση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου που έκανε αίσθηση και ήρθε να συμπληρώσει τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Ναύαρχο Διακόπουλο ότι αν χρειαστεί θα πάμε και σε «στρατιωτική εμπλοκή».

«Προχθές ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Γραφείου Πρωθυπουργού είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως ο νοών νοείτω» τόνισε ο ΥΕΘΑ.

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ - ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έδειξε ότι θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή οδό και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Στις επιστολές γίνονται αναφορά στις προκλητικές και παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου

Όπως μάλιστα τόνισε «γίνεται ξεκάθαρο ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευρά της Τουρκίας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», τόνισε.

Το άλμα του Αρχηγού

Επειδή τα λόγια όμως δεν φτάνουν την ίδια ημέρα σε μια κίνηση ανώτερου στρατιωτικού συμβολισμού ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετέχοντας σε κοινή επιχειρησιακή εκπαίδευση των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων έκανε άλματα στατικού ιμάντα από ελικόπτερο στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Περάμου.

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ ΑΛΜΑ ΣΤΟ ΚΕΕΔ

Οι επισκέψεις του είχαν ξεκινήσει όμως δυο ημέρες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα όπου βρέθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας και στη συνέχεια βρέθηκε στην ΑΣΔΕΝ με τη δύσκολη αποστολή που έχει στο Αιγαίο.

Κατά την επίσκεψη του ενημερώθηκε για την αποστολή, τις επιχειρησιακές και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΑΣΔΕΝ και συνεχάρη το προσωπικό της για την προσπάθεια που έχει καταβάλει έως τώρα και τα αξιοζήλευτα αποτελέσματα της, παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία.

ΑΓΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ - ΑΣΔΕΝ

Η πτήση του Α/ΓΕΑ με F- 16

Μια πτήση με ξεχωριστή σημασία έκανε και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης ο όποιος συμμετείχε σε πτήση σχηματισμού τριών αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της 336 Μοίρα (336Μ) στην 116 Πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην Αεροπορική Βάση Αράξου. Έστειλε κι αυτός το δικό του μήνυμα δηλώνοντας για μια ακόμα φορά και τη δική του διαθεσιμότητα σε αποστολές εναέριας μάχης.

ΑΓΕΑ ΜΠΛΙΟΥΜΗΣ - 116ΠΜ

 Η περιοδεία του ΥΦΕΘΑ Αλκ. Στεφανή σε Γ’ και Δ΄ ΣΣ

Με τους Τούρκους να δείχνουν εκ νέου κινητικότητα στον Έβρο, και μικρές μετακινήσεις μεταναστών στα σύνορα, απέκτησε ιδιαίτερη αξία η διήμερη περιοδεία του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή την Πέμπτη 4 και την Παρασκευή 5 Ιουνίου επισκέφθηκε μονάδες και φυλάκια της ζώνης ευθύνης των Γ και Δ Σωμάτων Στρατού.

Ο ΥΦΕΘΑ παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ επιθεώρησε τα μέσα και τις διαδικασίες επιτήρησης των συνόρων, στο πλαίσιο του Ενιαίου Φορέα Επιτησης Συνόρων (ΕΝ.Φ.Ε.Σ.) και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των «διυπηρεσιακών επιχειρήσεων αποτροπής».

ΥΦΕΘΑ ΣΤΕΦΑΝΗΣ - Γ΄ΣΣ - Δ΄ΣΣ

Ο Αρχηγός ΓΕΣ στη 1η Στρατιά

Τις ίδιες ημέρες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, βρέθηκε επί δύο ημέρες στις 3 και 4 Iουνίου στην Περιοχή Ευθύνης της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ/EU-OHQ/«ΑΧΙΛΛΕΑΣ». Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του, ο Αρχηγός διαπίστωσε την άρτια οργάνωση, τη ρεαλιστική εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και το υψηλό επίπεδο ηθικού και επιχειρησιακής του ετοιμότητας.

ΑΓΕΣ ΛΑΛΟΥΣΗΣ - 1Η ΣΤΡΑΤΙΑ

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στο Στόλο που δηλώνει επιχειρησιακό «παρόν»

Μετά την ΑΣΔΕΝ, τις Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε την Παρασκευή και στο Αρχηγείο Στόλου όπου παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δηλώθηκε η υψηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Μονάδων του ΠΝ στις προκλήσεις που ετοιμάζουν οι Τούρκοι.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου (ΑΣ) στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου τους υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ. Ενημερώθηκε για τις επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες του ΑΣ καθώς για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την κατάσταση των μονάδων του. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΞΕΝΟΣ και την Κανονιοφόρο ΚΑΣΟΣ.

ΑΓΕΕΘΑ ΦΛΩΡΟΣ - ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΣΤΟΛΟΥ

Και το μήνυμα του Ν. Δένδια

Το ελληνικό μπαράζ με απαντήσεις στην Τουρκία ολοκληρώθηκε με συνέντευξη που έδωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου έστειλε ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία δηλώνοντας: «Από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της».

Όπως τόνισε ακόμα ο Ν. Δένδιας, η επέκταση του φράχτη στα χερσαία σύνορα θα ενισχύσει περισσότερο την ασφάλεια και την προστασία τους, ενώ «στη θάλασσα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας καθημερινά λειτουργούν ως τείχος αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απόπειρας παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας».

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ