Το κατά τεκμήριο αρμοδιότητας είναι βασική αρχή οργάνωσης και διοίκησης

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ ΑΡΜΔΙΟΤΗΤΕΣ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

Σχετικά με όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες, οφείλουμε πέραν οργής και πλάκας (είναι για χαρμολύπη και οργή όσα βλέπουμε) μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν κάποια στιγμή προτάσεις για κάτι καλύτερο.

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι καθαρά διοικητικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιθυμούν να αναλάβουν ηγετικές θέσεις στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, δεν γνωρίζουν διοίκηση.

Δεύτερον, πρέπει να διαχωρίσουμε μια και καλή στο μυαλό μας πως ο καλός απόφοιτος (ή και κακός απόφοιτος ενός εγχώριου ή ξένου πανεπιστημίου) δεν ταυτίζεται με καλό και αποτελεσματικό διοικητή.

Η άλλη έννοια που πρέπει οπωσδήποτε να μη συγχέουμε και που έγινε ”σημαία’΄ αρκετών τελευταία 3 χρόνια, είναι η ”επικοινωνία”. Η επικοινωνία υπάρχει για να κοινωνεί ένα έργο. Η επικοινωνία είναι διαδικασία-μέσο προβολής, ανάδειξης, αποσαφήνισης, προώθησης κτλ κάποιου έργου. Το επιχείρημα-φράση ”το χάσαμε επικοινωνιακά” δεν υφίσταται αν θέλουμε να μιλάμε με όρους σοβαρής πολιτικής. Με άλλα λόγια, κάνεις εξαγωγή αυτό που είσαι.

Το πιο σημαντικό και ίσως αυτό που συνδέεται περισσότερο με το πρώτο (περί διοίκησης) έχει να κάνει με το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας. Θα χρειαστεί να εξελίξουμε το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας και σε όσα αφορούν πολιτειακές αλλαγές, θα χρειαστεί να δώσουμε μεγαλύτερες εξουσίες σε δήμους και τοπικούς παράγοντες.

Μπορεί σήμερα να φαίνεται ”αδιανόητο” όμως αν δούμε, τα πιο ορθά οργανωμένα κράτη είναι εκείνα που είναι ομοσπονδίες. Στην Ελλάδα, μια ομοσπονδιακή λογική θα ταίριαζε πολύ καθώς έχουμε μεγαλώσει με την ταύτισή μας με μια κοινότητα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή η οποία έχει ξεχωριστές ανάγκες από κάποια άλλη. Το κράτος ενισχύεται όταν δεν χρειάζεται να έχει όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες. Ο συγκεντρωτικός τρόπος άσκησης της διοίκησης των τελευταίων ετών, έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Με μια τέτοια πολιτειακή αλλαγή, ο καταμερισμός και επιμερισμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρος και έτσι θα ξέρουμε κάθε φορά ποιος οφείλει να αντικατασταθεί.

Το κατά τεκμήριο αρμοδιότητας είναι βασική αρχή οργάνωσης και διοίκησης. Όσο δεν ασχολούμαστε με ”μικρο-διοικηση” δε θα φτιάξουμε ”μακρο-διοικηση” που να ανταποκρίνεται στα εκάστοτε ελληνικά ζητήματα.

ΥΓ: Δε νομίζω μετά από όσα βλέπουμε να θέλει κάποιος να κάνουμε κάποιο ”προληπτικό χτύπημα σαν αυτά που κάνει το Ισραήλ”. Η εικόνα της χώρας (μιας και πολλούς τους νοιάζει ”το επικοινωνιακό” είναι φαιδρή. Με αυτήν θα πάμε να διεκδικήσουμε περιφερειακές πρωτοβουλίες;

Έχουμε πολλή δουλειά…


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. απαράδεκτη η θέση περί ομοσπονδιοποίησης. Προσπαθεια εντοπισμου του προβληματος με λαθος “λύση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ