Τέλλος Άγρας: Ο απαγχονισμός του ήρωα Μακεδονομάχου από τους Κομιτατζήδες

ΤΕΛΛΟΣ ΑΓΡΑΣ
Του Λάμπρου ΤζούμηΑντιστράτηγου ε.α. *

Στις 7 Ιουνίου 1907, ο Σαράντος Αγαπηνός μια από τις ηρωικότερες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα με το πολεμικό ψευδώνυμο Τέλλος Άγρας, κρεμάστηκε σε ηλικία 27 ετών μαζί με τον στενό του συνεργάτη Αντώνη Μίγγα από Βούλγαρους Κομιτατζήδες.

Τα οστά τους βρίσκονται μέχρι σήμερα στην Μακεδονική γη στην οποία αγωνίσθηκαν για ένα ζήτημα που μας απασχόλησε μέχρι τις μέρες μας με τη συμφωνία των Πρεσπών και ενδεχομένως θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Ο Τέλλος Άγρας με καταγωγή από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας μετά την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μετέβη εθελοντής και επικεφαλής ομάδας στην περιοχή του βάλτου-λίμνης Γιαννιτσών που διεξαγόταν ο Μακεδονικός αγώνας. Βούλγαροι Κομιτατζήδες είχαν επιδοθεί σε όργιο διώξεων και δολοφονιών των Ελλήνων κατοίκων με σκοπό την προσάρτηση της Μακεδονίας.

H Πηνελόπη Δέλτα στο βιβλίο της «Τα Μυστικά του Βάλτου» περιέγραψε γλαφυρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που περιελάμβανε λάσπη, κουνούπια, βδέλες, άγρια ζώα και ελονοσία.

Κάθε χρόνο στον τόπο καταγωγής του ήρωα (Γαργαλιάνοι) διοργανώνονται εκδηλώσεις στη μνήμη του. Το 2020 είχα την τιμή να προσκληθώ και να εκφωνήσω τον πανηγυρικό της ημέρας. Για το λόγο αυτό προσέφυγα στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και βρήκα το κείμενο που περιγράφει τον τραυματισμό του Τέλλου από τους Βούλγαρους κατά τη διάρκεια μάχης που διεξήγαγε για την κατάληψη μιας σημαντικής σημασίας βουλγάρικης καλύβας, με την ονομασία Κούγκα. Η φωτογραφία είναι μετά τον τραυματισμό του.

Αναγράφεται :

«..Από της νυκτός με 19 εύζωνες και μερικούς χωρικούς αν και εταλαιπωρείτο από πυρετόν κατευθυνόταν με την πρώτη πλάβα (δηλ. τη βάρκα), επιδιώκων τον αιφνιδιασμόν των Βουλγάρων, χωρίς να αναμένη την άφιξιν και άλλων σωμάτων ενισχύσεως. Ο Υπαρχηγός Τυλιγάδης από την Ακαρνανία ακολουθεί με την δεύτερη πλάβα και εν συνεχεία έρχονται άλλαι 5 πλάβαι. Με το πρώτον φως επιτίθεται εναντίον Βουλγαρικών καλύβων και αιφνιδιάζει τους Βουλγάρους. Ακούγονται σπαρακτικαί φωναί. Πέρασαν αρκετά λεπτά να συνέλθουν και να αναλάβουν θέσεις μάχης. Ο Άγρας με τα παλληκάρια του πλησιάζουν στην απόστασιν εφόδου. Απειλείται πάλη σώματος με σώμα. Την εντολήν δίδει ο ηρωικός Τέλλος με το παράδειγμά του. Κατά μέτωπον εκτελούν την έφοδον, ο Τέλλος εκ δεξιών και ο Υπαρχηγός του Τυλιγάδης πλαγίως. Εκσφενδονίζουν βόμβας αίτινες δυστυχώς δεν εκπυρσοκροτούν. Ο βούρκος δυσχεραίνει τα μέγιστα την πορεία των παλληκαριών άτινα είναι εκτεθειμένα στα πυρά του εχθρού. Η μάχη εξακολουθεί πεισματώδης. Η κατάστασις για τους επιτιθεμένους είναι δυσχερεστάτη. Οι Βούλγαροι εκαλύπτων από το γειτονικόν χωρίον Γκόλοσέλο, ενώ οι Έλληνες κολυμβώσι είς την βαλτώδη λάσπην. Εις την κρίσιμον αυτήν στιγμήν ο αρχηγός τραυματίζεται εις την δεξιάν παλάμην της χειρός και η σφαίρα του αποκόπτει τον μεγάλον δάκτυλον και θραύεται και το όπλον του. Ο Υπαρχηγός δέχεται τραύμα διαμπερές εις τον γλουτόν. Από τα παλληκάρια 3-4 τραυματίζονται σοβαρώς και 3 άλλοι φονεύονται. Η θέσις της ομάδας είναι τραγική και η υποχώρησις γίνεται προβληματική. Ο Άγρας έλαβεν δεύτερον τραύμα διαμπερές του ώμου και αποφασίζεται η υποχώρησις. Αιματοβαμμένος ο Τέλλος από τα δύο τραύματά του φωνάζει να πάρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες και δίδει οδηγίας δια την κανονικήν υποχώρησιν. Τοιούτον τραγικόν επίλογον είχε η τολμηρά αυτή επίθεσις της οποίας η αποτυχία οφειλόταν στην αφλογιστία των βομβών, η ηθική όμως ωφέλεια είναι ανυπολόγιστος..»

Μόνο τιμή και υπερηφάνεια για αυτά τα νέα παιδιά, τους εθνομάρτυρες που αγωνίσθηκαν και έχυσαν το αίμα τους για τα ιδανικά του ελληνισμού.

Η ομιλία μου για το «Μακεδονικό ζήτημα και τον ήρωα Τέλλο Άγρα», τον περασμένο χρόνο στις εκδηλώσεις «Αγαπήνεια 2020», στο βίντεο.

 


Περισσότερα άρθρα από το Λάμπρο Τζούμη:

ΑΠΟΨΕΙΣ –ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ