Τέλος τα F-35 για την Τουρκία – Η USAF θα κρατήσει τα πρώην τούρκικα αεροσκάφη

F-35

Τέλος στα «όνειρα» της Άγκυρας για απόκτηση F-35 έλαβε η αμερικανική Γερουσία που αποφάσισε πως τα έξι αεροσκάφη που προορίζονταν για την Τουρκία μεταβιβάζονται στην USAF.

Η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας έχει εξουσιοδοτήσει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να τροποποιήσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 που είχαν πωληθεί στην Τουρκία, για να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.

Η απόφαση αποδεικνύει ότι στο θέμα αυτό οι νομοθέτες και η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνούν απόλυτα. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Η Τουρκία αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 και πήρε στη διάρκεια τελετουργικής παράδοσης τα δύο πρώτα τον Ιούνιο του 2018. Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Luke που βρίσκεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν για να διδάξουν Τούρκους πιλότους και πληρώματα, πώς να συντηρούνται και να πετούν τα αεροσκάφη.

Η συνεργασία της Τουρκίας στη συμμαχία παραγωγής των F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα του ρωσικού συστήματος S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Στις αρχές Αυγούστου, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και άλλο προσωπικό επέστρεψαν στην Τουρκία μετά την ακύρωση της βίζας παραμονής που είχαν από τις ΗΠΑ, στις αρχές Αυγούστου.

Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η συνεργασία της Τουρκίας δεν τελείωσε και θα επέστρεφε για να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι η απόφαση των ΗΠΑ για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 που είχε αγοράσει η Τουρκία θα παραβίαζε τους όρους της σύμβασης και θα ισοδυναμούσε με κλοπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία είχε μέχρι τώρα πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35. Οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ορισμένα ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προγραμματίσει να απομακρύνουν πλήρως την παραγωγή από την Τουρκία έως τον Μάρτιο, ανέφερε η ιστοσελίδα Defense One.

Πηγή: hellasjournal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ