Θεόκλητος Πολυείδης: Ο Θρακιώτης πρόδρομος του Ρήγα Φεραίου

ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΠΟΛΥΕΙΔΗΣ

Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη , πτυχιούχου Παντείου, κάτοχου μεταπτυχιακού τίτλου  στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και διδακτορικού στις Διεθνείς Σχέσεις *

Η ιστορία, όπως μας διδάσκεται, παραλείπει με τρόπο αδικαιολόγητο και εγκληματικό θα έλεγα, τη συνεισφορά της Θράκης στους αγώνες υπέρ της ελευθερίας του Εθνους μας.

Σε επόμενα σημειώματά μου, θα επιχειρήσουμε να ανασύρουμε από τη λήθη, ηρωϊκές μορφές που αγνοούμε.

Αρχίζουμε με τον Θεόκλητο Πολυείδη.

70 χρόνια πριν από τον Ρήγα Φεραίο, ένας ενθουσιώδης Θρακιώτης λόγιος και ιερωμένος, εχθρός του ραγιαδισμού και φλογερός οπαδός της αφύπνισης του ελληνισμού, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου, περιόδευε  στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθώντας να ενισχύσει το φιλελληνικό  και επαναστατικό πνεύμα.

Ο Θεόκλητος Πολυειδής  υπήρξε Ελληνας λόγιος, κληρικός  και εκπαιδευτικός.

Γεννήθηκε στην Αδριανούπολη, από εύπορο πατέρα έμπορο και φοίτησε στην τοπική Σχολή του Ιωάννη Ζυγομαλά.

Νέος ακόμη έλαβε το μοναχικό σχήμα στο  Άγιο Όρος, στη Μονή Ιβήρων, όπου χρημάτισε και ηγούμενος.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1713.

Το 1725 χειροτονήθηκε  αρχιμανδρίτης και ειδικότερα ονομάστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέγας αρχιμανδρίτης, μέγας εκκλησιάρχης του Αγίου Όρους και χωροεπίσκοπος Πολυανής και Βαρδάρων, στην Κεντρική Μακεδονία.

Κατά την πενταετία 1719-1724 διετέλεσε εφημέριος στην ελληνική κοινότητα της Τοκαϊα  στην Ουγγαρία.

Το 1731 ως απεσταλμένος του Πατριαρχείου, στη Γερμανία και στη συνέχεια στη  Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις οργάνωνε εράνους για τον αγώνα του Εθνους.

Κατά τη διάρκεια των περιοδειών του στην Ευρώπη επισκέφτηκε την ισπανική Μινόρκα, όπου επίσης υπηρέτησε δάσκαλος και εφημέριος.

Ο  Θεόκλητος κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του στην Ευρώπη ήρθε σε επαφή με τα ρεύματα του διαφωτισμού και των μεταρρυθμίσεων, γνώρισε τους Ελληνες που ζούσαν εκτός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και άρχισε να καλλιεργεί πρώτος το όραμα για την ελευθερία και τη δημιουργία κράτους των Ελλήνων.

Ο Θεόκλητος οραματίστηκε την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και με την επιδέξια χρήση, προφητειών και χρησμών, προέβλεπε την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αναγέννηση της Ελλάδος!

Εγραψε ένα προφητικό βιβλίο “Οι χρησμοί του Αγαθάγγελου”

το οποίο κυκλοφορούσε ευρύτατα είτε υπό τη μορφή φυλλαδίου, είτε βιβλίο.

Αργότερα, το διέδιδε και ο Ρήγας Φεραίος ως κείμενο που θα μπορούσε να συνεπάρει και να αφυπνίσει τους σκλαβωμένους Ελληνες.

«Οι χρησμοί του Αγαθάγγελου», έτυχαν θετικής υποδοχής στην τσαρική αυλή καθ΄ ότι ο Θεόκλητος  είχε την προσδοκία οτι η  Ρωσία θα ετίθετο επικεφαλής του αγώνα για την απελευθέρωση των ομοδόξων της.

Ο Θεόκλητος συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία κλίματος φιλελληνισμού, ενώ πίστευε στην ιδέα του οικουμενικού Ελληνισμού.

Δικαίως θεωρείται από τους πρωτεργάτες της απελευθέρωσης του Εθνους.

Απεβίωσε το 1759 στη Λειψία, όπου ίδρυσε το πρώτο ορθόδοξο παρεκκλήσιο.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Τριανταφυλλάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗΣ


 

 

 

*Ανάρτηση στο facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ