Τι είναι τα θερμοβαρικά όπλα – Λειτουργία και αποτελεσματικότητα (VIDEO)

ΘΕΡΜΟΒΑΡΙΚΑ ΟΠΛΑ

Γράφει ο Αντώνιος Βασιλείου , Αντιστράτηγος (εα), Πολ. Μηχ/κός – MSc in Management Science – τ. Military Advisor at CFE OSCE – τ. Military Scientist at NC3A NATO.

 

Η «βόμβα κενού», την οποία η Ουκρανία λέει ότι οι Ρώσοι χρησιμοποούν κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, πυροδοτεί εύφλεκτο νέφος που απορροφά όλο το οξυγόνο από το περιβάλλον.

Πώς λειτουργούν;

Το θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος ή εκρηκτικό νέφος καυσίμου, είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων. Το υλικό του πρώτου σταδίου διανέμει ένα νέφος που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό, από καύσιμο με βάση τον άνθρακα εμπλουτισμένο με μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Το υλικό του δευτέρου σταδίου αναφλέγει αυτό το νέφος, δημιουργώντας ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό αέρος καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο του περιβάλλοντος στο οποίο έχει εξαπλωθεί το εκρηκτικό νέφος.

Το κύμα έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξατμίζει ανθρώπινα σώματα.

Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Οι μικρές έως μεσαίες εκδόσεις εκτοξεύονται από εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων και στοχεύουν να καταστρέψουν συγκεντρώσεις προσωπικού και αμυντικές θέσεις. Οι εξαιρετικά μεγάλες εκδόσεις, γνωστές ως MOAB (Mother of All Bombs) ή FOAB (Father of All Bombs) εκτοξεύονται από αέρος  και έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συγκροτήματα σηράγγων.

Πόσο επικίνδυνοι είναι;

Τα θερμοβαρικά όπλα ήταν αποτελεσματικά στο να καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις. Αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε ένα τανκ, θα μπορούσαν να είναι ένα πολύ καταστροφικό όπλο εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή άλλων κτιρίων.

Τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, εξαιτίας του φαινομένου της δημιουργίας κενού και της απορρόφησης του αέρα από τους πνεύμονες των ανθρωπίνων στόχων.

Δείτε σχετικά βίντεο:

 

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αντώνιο Βασιλείου:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


 

Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ

Πηγή: www.antoniosvasileiou.gr

 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ