Ουκρανικό και Ελλάδα – Η κενή επιχειρημάτων φιλορωσικότητα στην Ελλάδα

ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΑΔΑ

Του Αλέξανδρου Δρίβα, Διεθνολόγου -Συντονιστή του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ – Research Fellow in HALC (Hellenic American Leadership Council) *

 

Σε κάθε τέτοια κρίση, τα διλήμματα είναι ανάλογα της σημασίας της κρίσης. Η καθαρή στρατηγική σκέψη, μπορεί να βοηθήσει τη λήψη απόφασης. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να πάρει μέρος ενεργό (άμεσο) στην κρίση της Ουκρανίας, μόνο αν ένας απευκταίος πόλεμος οδηγήσει τη Ρωσία (ή και τη Λευκορωσία) σε επίθεση εναντίον κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει κάνει τη στρατηγική της επιλογή από τον 20ο αιώνα. Επομένως, στο σενάριο που θα χρειαστούν τα άρθρα 4 και 5 του ΝΑΤΟ, είναι αυτονόητο.

Στο σενάριο που δεν θα επιτεθούν οι Ρώσοι σε άλλο μέλος του ΝΑΤΟ (σε περίπτωση πολέμου πιθανό είναι η Ρωσία να εκμεταλλευτεί τον ευάλωτο διάδρομο Σουάλκι (Πολωνία-Λιθουανία-Λευκορωσία και ίσως εξετάσει το να επιτεθεί σε άλλες χώρες εκτός Ουκρανίας) η Ελλάδα προσφέρει ήδη έμμεσα στην συμμαχία στην οποία ανήκει (ΕΕ-ΝΑΤΟ) με τις βάσεις.

Κάποια επιμέρους ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά: Γνωρίζω οτι πολύς κόσμος έχει ”εκπαιδευτεί΄’ από ”τραγουδιστές”, όμως αυτά τα θέματα είναι πολύ διαφορετικά.

Είναι άλλο πράγμα οτι η Αμερική κάνει λάθος στο να πηγαίνει σε περιπέτειες και άλλο πράγμα στο ποιος είναι ο προσανατολισμός της Ελλάδας. Προσωπικά, δε με αφορά τι θέλει να ακούσει ο καθένας δικαιούται να έχει την ύπνωση ή τις αϋπνίες που θέλει.

Επιμέρους ζητήματα:

Πρώτον: Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι διχασμένοι. Οι μισοί είναι με τους μεν, οι άλλοι μισοί με τους δε στην Ουκρανία.

Δεύτερον: Η κενή επιχειρημάτων φιλορωσικότητα στην Ελλάδα είναι κενή διότι είναι κεκαλυμμένος αντιαμερικανισμός και όπως κάθε ”αντί” είναι συναισθηματικό και επομένως εξόχως επικίνδυνο σε αποφάσεις αυτού του είδους. Τι εννοώ; Μια ερώτηση-τοποθέτηση των ”εναλλακτικών” που αγαπούν προληπτικά χτυπήματα είναι :

‘Γιατί λέτε ρωσόφωνους τους ανατολικο-Ουκρανούς αφού είναι Ρώσοι;’ Γιατί καλοί μου διασκεδαστές των ”πατριωτών” που ακούτε (πατριώτες του εγχώριου ακροατηρίου χωρίς να εχουν δώσει καμία μάχη εκτός έδρας) στη Θράκη οι Τούρκοι λένε ”Τούρκους” και όχι Μουσουλμάνους τους συμπολίτες μας στη Θράκη.

”Γιατί λέμε στηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας αφού η Ουκρανία είναι Ρωσία;”. Αδιαφορούμε για τις υποθέσεις μεταξύ χωρών που συνορεύουν μεταξύ τους, εκτός και αν οι διαφορές τους αποτελούν δυνητικά δεδικασμένα για μας. Γιατί έχουμε την Κύπρο και τη Θράκη ξεφτέρια μου, γι΄αυτό. Σαφώς και δεν συμφέρει την Ελλάδα το πιθανό σενάριο να προσαρτήσει η Ρωσία και άλλο έδαφος μετά την Κριμαία. Οι Τούρκοι εποικίζουν ξεφτερια μου περιοχές και επιθυμούν το ίδιο πράγμα.

”Γιατί η Ελλάδα λέει οτι είναι δικαίωμα η άμυνα κάθε χώρας;”. Γιατί ξεφτερια μου οι Τούρκοι ζητούν να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά μας επειδή είναι ”μαχαίρια” στην αυλή της Τουρκίας.

Επόμενο ερώτημα:

”Είδατε που οι Ρώσοι θύμωσαν για την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα και μας το λένε διαρκώς;; Κακώς κάναμε!”. Ξεφτέρια μου, στη Ρωσία θα έπρεπε να θυμήσουμε οτι για να τη στηρίξουμε έχουμε γίνει πολλές φορές το ”κακό παιδί” της Δύσης και οτι διαχρονικά η Ρωσία δεν είχε καλύτερο εταίρο στην περιοχή μας από μας. Η φίλη Ρωσία, όφειλε να λάβει μια απλή απάντηση: Όπως εσείς δώσατε S-400 στην Τουρκία και συμπορεύεστε στη Συρία και στη Λιβύη, έτσι κάνουμε και εμείς.

Συμπερασματικά

Δεν την συμφέρει την Ελλάδα η θερμή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας για κανέναν λόγο και γι΄αυτό, θα ήταν καλό για μας μετά το πέρας αυτής της κρίσης, οι δύο μεγάλες χώρες να εισέλθουν σε βελτίωση σχέσεων. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να μείνει όσο πιο μακριά γίνεται από όλη αυτήν την κρίση εκτός και αν ο κανονισμός του ΝΑΤΟ ενεργοποιηθεί.

Μέχρι τότε, διπλωματικά και έξυπνα θα στέλνουμε και εμείς τραυματιοφορείς και θα κάνουμε ό,τι κάνουν και οι εταίροι μας οι Γερμανοί και ας βγάλουν αυτοί το φίδι από την τρύπα. Επιπρόσθετα, η όποια υπεραξία της Ελλάδας πρέπει να συμπεριλάβει ένα update συζήτησης για τον East Med.

Τελευταίο ψευτοδίλημμα των ”πατριωτών”: ”Και αν πάει το θέμα στο ΝΑΤΟ να μη βάλουμε βέτο εμείς;”

Όχι! Με χαρά θα αφήσουμε την Τουρκία να το βάλει.

 


Περισσότερα άρθρα από τον Αλέξανδρο Δρίβα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ