Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με Στόλτενμπεργκ: Προχωράει ο διάλογος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

ΔΕΝΔΙΑΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (Jens Stoltenberg).

Η συζήτηση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης.

Κατά τη συνομιλία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών του εν λόγω δυνητικού μηχανισμού, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας – Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Να σημειωθεί ότι η έναρξη αυτού του διαλόγου ανακοινώθηκε ξαφνικά από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ και έφερε την οργισμένη αντίδραση τη ελληνικής πλευρά καθώς τον διέψευδε μέχρι πριν λίγο καιρό. Όπως φαίνεται όμως η ίδια η πραγματικότητα ήρθε μάλλον να διαψεύσει την ελληνική κυβέρνηση καθώς οι επαφές έστω και δια αντιπροσώπου του ΝΑΤΟ ξεκίνησαν και πλέον μπαίνουμε σε φάση διαλόγου κλιμακίων. Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε και τι ακριβώς θα συζητήσουν για να υπάρξει αποκλιμάκωση γνωρίζοντας τις τούρκικες αξιώσεις όπως για παράδειγμα να πετάνε ανενόχλητοι στο Αιγαίο.

Έτοιμες να ξεκινήσουν και οι διερευνητικές επαφές

Στο μεταξύ φωτιά έχουν πάρει οι διπλωματικές διεργασίες ώστε να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκία ακόμα και την Δευτέρα που έρχεται πριν την Σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων στη Τουρκία.

Οι παρασκηνιακές επαφές που είχαν η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Γιαν Κέλερ. Αυτό όμως που έχει μείνει άγνωστο είναι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών αν και όπως λέγεται από ελληνικές διπλωματικές πηγές αυτό  καθορίστηκε ότι θα αφορά στις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την υφαλοκρηπίδα, θέμα που έθετε εξαρχής η Ελλάδα.

Οι δηλώσεις όμως από την Τουρκία που επιμένουν να βάζουν στο τραπέζι όλα τα θέματα που εκείνοι θεωρούν ότι πρέπει να συζητηθούν όπως κυριαρχία νησιών, αποστρατικοποίηση κ.α. αλλά και οι νέες προκλητικές NAVTEX στέλνουν διφορούμενα μηνύματα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο που όπως και να έχει θα ξεκινήσει με πίεση και παρέμβαση ειδικά των Γερμανών και των Αμερικανών.

Όπως όλα δείχνουν το Σαββατοκύριακο θα γίνουν πολλές διεργασίες και επικοινωνίες ακόμα για να διευθετηθούν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και όχι μόνο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το ΝΑΤΟ χαρίζει την Κύπρο βορά στο στόμα του Ερντογάν και προσπαθεί να κάνει το ίδιο και με την Ελλάδα.Θα δεχθεί κάτι τέτοιο η Κυβέρνηση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ