Αρχαία Θώνις – Ηράκλειον: Το μεγαλύτερο νεκροταφείο αρχαίων πλοίων στον κόσμο

ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

Η παράκτια πόλη στο Δέλτα του Νείλου, που ονομαζόταν Ηράκλειον αποκαλύπτεται μέσα από το μεγαλύτερο αρχαίο νεκροταφείο πλοίων που είδε ποτέ το φως.

Για περισσότερα από 1.200 χρόνια η πόλη Θώνις-Ηράκλειο, από το λιμάνι της οποίας περνούσε όλο το ελληνικό εμπόριο προς τη Μεσόγειο και την Αίγυπτο, παρέμενε εξαφανισμένη, τώρα, όμως, έρχονται στην επιφάνεια περισσότερα από 70 αρχαία σκάφη, σύμφωνα και με τα όσα έγιναν γνωστά από το Ινστιτούτο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών της χώρας.

Σύμφωνα με την αρχαιολογική κοινότητα, ο αριθμός των αρχαίων σκαφών που ανακαλύφθηκαν καθιστούν το σημείο, το μεγαλύτερο νεκροταφείο αρχαίων πλοίων που βρέθηκε ποτέ.

ΑΡΧΑΙΑ ΠΛΟΙΑ ΒΥΘΟΣ

Το Κέντρο Θαλάσσιας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (OCMA) είχε προχωρήσει στη δημοσίευση ενός συγγράμματος για ένα από αυτά τα πλοία, το περίφημο «Σκάφος 17» στο οποίο μάλιστα πρώτος είχε αναφερθεί ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος.

Το είχε εντοπίσει, όπως αναφέρεται, σε ένα από τα ταξίδια του στην Αίγυπτο το 450 π.Χ και στις αναφορές του -και βάσει των νέων ευρημάτων- στηρίχθηκε και η νέα πανεπιστημιακή μελέτη. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα σκάφος μήκους 27-28 μέτρων και είναι κατασκευασμένο βάσει της ναυτικής παράδοσης που εκείνη την εποχή ακολουθούσαν όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά στην ευρύτερη Μεσόγειο.

Ας σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα πλοία που ανακαλύφθηκαν παραμένουν διατηρημένα σε καλή κατάσταση στη λάσπη του βυθού, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και περίπου 700 αρχαίες άγκυρες διαφόρων ειδών, που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη σχετική συλλογή από τον αρχαίο κόσμο.

 

Με στοιχεία από www.ox.ac.uk

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ