Οι επιπόλαιες θριαμβολογίες και η προωθημένη προβολή ισχύος είναι τεράστιο λάθος

ΙΣΧΥΣ

Γράφει ο Στέλιος Φενέκος, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. 

 

Το έξυπνο πλέγμα ασφαλείας

Λίγο καιρό πριν είχα επισημάνει ότι: « Καθημερινά ακούμε λεκτικούς θριάμβους της Ελλάδος και ήττες της Τουρκίας, προκειμένου κάποιοι να δείξουν την τυφλή τους πίστη στο κόμμα» και . “…ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμη από το να θεωρηθεί η Τουρκία ως ο Μεγάλος Ασθενής.”

Επίσης ότι «..πέραν της Ρωσίας ή Κίνας, μπορεί να υπάρξει ακόμη και “πρόθυμη” εναλλακτική ευρωπαϊκή αγορά για την Τουρκία. Δεν θα απέκλεια μάλιστα την περίπτωση να δούμε σύντομα μία ανάλογη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίων “καλοθελητών” και Τουρκίας, ως αντίδραση στις δικές μας πρωτοβουλίες, αλλά και για μεγαλύτερη διάσπαση της συνοχής των οιωνδήποτε δυνητικών αντιδράσεων της  ΕΕ προς την Τουρκία.»

Και ότι “ Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει διεθνή ερείσματα και αντισυμμαχίες, για να εξισορροπήσει την δική μας  προσπάθειά να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην περιοχή μας και αφετέρου για να αυξήσει το δικό του πολιτικό βάρος (και την απεξάρτηση του).»

Από την πρώτη στιγμή που υπογράφηκαν οι συμφωνίες επισημαίνω να μην προβάλλουμε επιπόλαια, προωθημένα και μονομερώς τον αμυντικό χαρακτήρα των συμφωνιών και κυρίως να μην κάνουμε προβολή αχρείαστης ισχύος. Και ότι είναι καλύτερο να επενδύσουμε στο έξυπνο πλέγμα ασφαλείας, όπου οι προβλέψεις ήπιας ισχύος (οικονομικές, διπλωματικές, πολιτισμικές κλπ) θα πρέπει να προβάλλονται και να αξιοποιηθούν για να δημιουργηθεί το έξυπνο πλέγμα ασφαλείας, συνεργασίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και όχι η σκληρή αμυντική ισχύς (που δομείται με σταθερότητα και ει δυνατόν αφανώς, χωρίς υπερβολές και κομπορρημοσύνες).

Σήμερα εκτός του “Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του Οργανισμού Τουρκικών κρατών”, η Τουρκία προχωρά σε στρατηγικές κινήσεις ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία με την Ισπανία δηλώνοντας την συμπαραγωγή αεροπλανοφόρου και πιθανώς και υποβρυχίων και επίσης συμπαραγωγής ανταλλακτικών για τους S-400 με την Ρωσία.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα υλοποιηθούν στο μέλλον οι διακηρύξεις αυτές, όμως ο Ισπανός πρωθυπουργός σε πρώτη φάση συμφώνησε με όλα αυτά. Και πέραν της αμυντικής συνεργασίας είναι προφανής η προσπάθεια του Ερντογάν να διασπάσει ακόμη περισσότερο το Ευρωπαϊκό μέτωπο σε ότι αφορά την αντιπαλότητα με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την εν γένει στάση της ΕΕ προς την Τουρκία.

Προτροπή προς την κυβέρνηση:

Η Σκληρή ισχύς ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΕ ΗΠΙΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ από αυτά που μπορεί να αναπτύξει, με ρεαλιστικό  τρόπο και με επάρκεια, αναλογικότητα, καταλληλότητα, ωριμότητα και ολοκληρωμένα με τις δράσεις Εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της χώρας.

Αλλιώς εάν ξεπερνά αυτά τα επίπεδα, μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στρατηγικού ανταγωνισμού και να καταλήξουμε οι αμυντικές στρατιωτικές ενέργειες να προκαταλαμβάνουν (ηγούμενες  καταστροφικά) το ΠΟΛΙΤΙΚΟ πεδίο διεθνούς συν-ανταγωνισμού.

Περιορίστε τους επιπόλαιους κομματικούς κλακαδόρους που δεν καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις των όσων λένε: ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ!!!

ΣΗΜ: Για να μην ακούμε και κουταμάρες, το αεροπλανοφόρο δεν το θέλει για το Αιγαίο, αλλά για προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και όπου χρειαστεί για τα δικά της συμφέροντα, για να υποστηρίξει πολυεθνικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και διεθνών πρωτοβουλιών διατήρησης και αποκατάστασης της ειρήνης και για να καταστεί πολύτιμη σύμμαχος στις δράσεις του ΝΑΤΟ.

 

 


Περισσότερα άρθρα από το Στέλιο Φενέκο:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ


 

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ