Τι είπαν σήμερα Μεγάλη Πέμπτη Αποστολάκης – Πάιατ

Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.
 
Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Αμερικανό γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο ΥΕΘΑ συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.
Παρά το γεγονός ότι το δελτίο Τύπου ήταν ιδιαίτερα λιγόλογο και λακωνικό: «O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, τη Μ. Πέμπτη 25 Απριλίου 2019, συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρέσβυ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Geoffrey R. Pyatt.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα που άπτονται του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του γερουσιαστή Μενέντεζ στην Ελλάδα, στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη των επιτελών των Υπουργείων Εξωτερικών κι Άμυνας υπό την παρουσία των Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ. Μάλιστα όπως ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στην διευρυμένη σύσκεψη, που ακολούθησε τονίστηκε η αποφασιστικότητα για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας, ενώ συμμετείχαν και οι Αρχηγοί των Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προφανώς από τη σημερινή συνάντηση, υποθέτουμε, ότι δεν έλειψε ο σχολιασμός της συγκεκριμένης κίνησης, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπάρχει μία ιδιαίτερα έντονη κινητικότητα από την Τουρκία η οποία έχει άμεση σχέση τόσο με την Ελλάδα όσο και τα σχέδια των ΗΠΑ. Άλλωστε οι δηλώσεις εκατέρωθεν δηλώσεις Τουρκίας και ΗΠΑ για S-400 και F-35 βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες μέρες.
Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ μαζί με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατέθεσαν νομοσχέδιο στη Γερουσία με το οποίο επιδιώκουν να παγιώσουν το ενδιαφέρον της αμερικανικής διπλωματίας για την Ανατολική Μεσόγειο και να προχωρήσουν σε μια ουσιαστική αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής με στόχο να αναγνωριστούν οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.
Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», όπως αποκαλείται επίσημα, εισάγει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν να ενισχύσουν την αμερικανική στήριξη στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Υπό αυτό το πρίσμα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ