Τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για τον Έβρο – Οι μη απαντήσεις του Δένδια

Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Απογοητευτική ήταν –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής (συνήλθε σε κλειστή συνεδρίαση) σύμφωνα με βουλευτές και της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν.

Γράφει ο Λυγερός Σταύρος (αναδημοσίευση από το slpress.gr)

Σε αντίθεση με τη συνήθη συμπεριφορά του, ο Νίκος Δένδιας εμφανίσθηκε εξαιρετικά εκνευρισμένος και εριστικός, σε αντίθεση με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ήταν ήρεμος και πειστικός. Το πολιτικά σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν έδωσε επαρκείς και πειστικές απαντήσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών αποσιώπησε το γεγονός ότι η Αθήνα είχε ενημερώσει την Άγκυρα για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει εργασίες για κατασκευή φράχτη, παρότι δεν είχε καμία τέτοια υποχρέωση, αφού οι εργασίες θα γίνονταν στην ελληνική επικράτεια. Η ενέργεια της Αθήνας, όμως, έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα να εγείρει ζήτημα και να ζητήσει τη συγκρότηση επιτροπής για την εξέταση του ζητήματος.

Ήταν σ’ αυτή την απαίτηση που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, “ενθυμούμενο” τότε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα δικαίωμα να αναμιγνύεται σε κάτι που συμβαίνει στην ελληνική επικράτεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σ’ αυτή την απάντηση της Αθήνας, αποσιωπώντας την πρωτοβουλία του να ενημερώσει προκαταβολικά την Άγκυρα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι αρνήθηκε να δώσει στα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τα κείμενα των δύο γραπτών διακοινώσεων που αντάλλαξε η Αθήνα και η Άγκυρα (συν ένα προφορικό ελληνικό διάβημα). Το διάτρητο επιχείρημά του ήταν ότι έπρεπε να αποχαρακτηρισθούν κι αυτό είναι γραφειοκρατικά δύσκολο! Είπε, ωστόσο, ότι θα διαβάσει στους βουλευτές το περιεχόμενο των δύο ρηματικών διακοινώσεων, αλλά δεν το έπραξε. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Άμυνας, μάλιστα, ο Νίκος Δένδιας έχει αποφύγει να δώσει το κείμενο των ρηματικών διακοινώσεων και στον συνάδελφό του Νίκο Παναγιωτόπουλο!
Συνεχίζεται η κατασκευή του φράχτη

Όταν συμβαίνουν αυτά, λοιπόν, είναι ασήμαντο ότι ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για συμφωνία του 1936, προφανώς αναφερόμενος στο πρωτόκολλο διευθέτησης των ροών του Έβρου που υπεγράφη το 1933. Γιατί το επόμενο ήταν πολύ αργότερα, το 1955. Δευτερεύουσας σημασίας θέμα είναι και οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Θανάσης Δαβάκης, για το γεγονός ότι ακολουθήθηκε μία μάλλον προσβλητική διαδικασία για την βουλευτές. Οι δύο υπουργοί και οι αρχηγοί κάθονταν στην έδρα με τις κάμερες να είναι ανάμεσα όσο ήταν στην αίθουσα.

Η συνέχεια στο slpress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ