Ναυτικό Μουσείο: Τι ετοιμάζει για πρώτη φορά το Πολεμικό Ναυτικό;

Στο Ναυτικό Μουσείο το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει μια έκπληξη που για πρώτη φορά μπορούν να δουν οι επισκέπτες.

Από σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 και για τους επόμενους 3 μήνες θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, η κινητή εκπαιδευτική έκθεση της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού «Μεθ’ ορμής Ακαθέκτου», η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μεταφέρεται εύκολα και να προσεγγίζει κάθε γωνιά της Ελλάδας, στοχεύοντας να αποτελέσει το έναυσμα προς το ευρύ κοινό, για να έρθει σε επαφή με την ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην εν λόγω δράση, παρουσιάζονται οι ιστορικές πληροφορίες με τρόπο απλό και περιεκτικό, αναδεικνύοντας τους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 έως το 1945, μέσα από πλούσια εικονογραφική και φωτογραφική απεικόνιση, τόσο των ηγετικών μορφών, όσο και των ναυτικών μονάδων που πρωταγωνίστησαν, χαράσσοντας μια ιστορική πορεία 124 ετών.

Ο τίτλος της έκθεσης, «Μεθ΄ορμής ακαθέκτου», αποτελεί μια φράση από το μνημειώδες σήμα του Ναυάρχου Κουντουριώτη προς τα πλοία του Στόλου, λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ναυμαχίας της Έλλης (3 Δεκ. 1912)«Με την δύναμιν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης εναντίον του εχθρού του Γένους».      

Ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Σάββατο 09:00 – 14:00, στο Ναυτικό Μουσείο.

Ναυτικό Μουσείο

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ γεννήθηκε στην Ύδρα το 1855, κατατάχθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό το 1874 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1878.

Στις 8 Ιουλίου 1911 παρέλαβε Κυβερνήτης του Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ το οποίο απέπλευσε από την Αγγλία στις 20 Αυγούστου και κατέπλευσε στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911 όπου του έγινε ενθουσιώδης υποδοχή.

Λίγο πριν τον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο, προήχθει σε Αρχηγό Στόλου του Αιγαίου. Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ διατέλεσε Υπουργός Ναυτικών με την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το 1920 του απονεμήθει ο βαθμός του Ναυάρχου και τo 1926 κατέλαβε το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το 1927 έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του κατά την οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Πέθανε στις 21 Αυγούστου του 1935 σε ηλικία 80 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ