Τι «φοβούνται» στα Σκόπια, η Αμυντική Συνεργασία και η πρώτη κοινή άσκηση με το ΓΕΣ

Η ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών και διπλωματικών ενεργειών της Συμφωνίας των Πρεσπών έθεσε αυτόματα και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς όλες τις ενέργειες που πρέπει να προχωρήσουν σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
«Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος πρέπει να βιαστούμε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά ανώτατο στρατιωτικό στέλεχος της Βόρεια Μακεδονίας με το οποίο συνομίλησε το armynow.net, για να εκφράσει στην κυριολεξία τη βιασύνη των γειτόνων να μπουν υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ στην πράξη, καθώς υπάρχουν πολλοί γεωστρατηγικοί φόβοι στην περιοχή. Φυσικά  αυτό περνάει μόνο μέσα από την Ελλάδα η οποία έχει αναλάβει μετά την επίλυση της Συμφωνίας την «κηδεμονία» και την ασφάλεια της χώρας.
Τι φοβούνται όμως στη Βόρεια Μακεδονία;
Ο φόβος που υπάρχει και μάλιστα μεγάλος προέρχεται από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο όπου αν και επίσημα σαν κράτη στήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ παρόλα αυτά η επιρροή της Τουρκίας στις δύο χώρες είναι τεράστια. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν εδώ και πολύ καιρό απλώσει τη δράση τους σε όλο αυτό το Βαλκανικό «τόξο» σε όλα τα επίπεδα και χρησιμοποιούν αυτή την επιρροή  ποικιλοτρόπως.
Η όλη ιστορία της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτέλεσε πλήγμα για την Τουρκία αφού ουσιαστικά – αν και μέλος του ΝΑΤΟ και η ίδια – την πετάει έξω από τα Σκόπια στα οποία είχε έντονη στρατιωτική, πολιτική και θρησκευτική δράση. Οι φόβοι, λοιπόν, των γειτόνων που εξέφρασαν στο armynow.net και τους χαρακτηρίζουν βάσιμους  είναι ότι η Τουρκία δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα χρησιμοποιήσει την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο για να ελέγξει ξανά και πλέον με ανορθόδοξους τρόπους την περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συμφωνίας ξεκίνησε σχεδόν άμεσα η συνεργασία των Σκοπίων με την Ελλάδα στον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα δείχνοντας ότι θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα τα πράγματα.
Ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης είχε την ευκαιρία το προηγούμενο διάστημα τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και στις συναντήσεις με την ομόλογό του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, να συζητήσουν και να οργανώσουν όλα όσα πρέπει να γίνουν στη Βόρεια Μακεδονία ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να απλωθεί «ομπρέλα» προστασίας πάνω από τη χώρα.
Ήδη η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες συντάσσει με γοργούς ρυθμούς το κείμενο της Αμυντικής Συνεργασίας που θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες όπου θα περιλαμβάνει κοινές ασκήσεις, εκπαίδευση είτε στην Ελλάδα είτε από Έλληνες αξιωματικούς που θα πάνε στα Σκόπια, ενώ θα διατεθεί στρατιωτικό υλικό που περισσεύει ή δεν χρησιμοποιείται πλέον από τις ΕΔ. Ταυτόχρονα όπως αποκάλυψε η ίδια η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Ελλάδα θα αναλάβει και την προστασία του εναέριου χώρου από την Πολεμική Αεροπορία όπως άλλωστε πράττει και για την Αλβανία.
Στο παραπάνω πλαίσιο, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προετοιμάζεται ήδη η πρώτη κοινή άσκηση από τα δύο επιτελεία του Στρατού Ξηράς με αντικείμενο όχι τυχαία την ασφάλεια των συνόρων. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα αλλά θα είναι σίγουρα τους επόμενους μήνες μέσα στο 2019.
Προφανώς το ζήτημα της ασφάλειας και της άμυνας έχει εκτιμηθεί ως το πλέον κρίσιμο και πρωτεύον με την Ελλάδα σε πρώτο επίπεδο και τη Ρωσία σε δεύτερο να είναι οι χώρες που βασίζονται στα Σκόπια για να εμποδίσουν τυχόν παιχνίδια της Τουρκίας μέσω Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου. Το φορτίο για το ελληνικό ΥΠΕΘΑ είναι μεγάλο αλλά οι ΕΔ έχουν όλη την εμπειρία να καταστήσουν την Ελλάδα τον πρωταγωνιστή στην περιοχή.
Κάτι άλλωστε που το επισήμανε πολύ συγκεκριμενα ο ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του τονίζοντας: «η δυνητική συνδρομή μας στον μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας θα εκτοπίσει άλλους περιφερειακούς υποψηφίους που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να επωφεληθούν και να ασκήσουν την επιρροή τους στη γείτονα. Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας για τη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της συνεργασίας στα Βαλκάνια».
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ