Τι λένε Κατρούγκαλος – Κουμουτσάκος για την Τούρκικη προκλητικότητα

Στο ζήτημα της Τούρκικης προκλητικότητας αναφέρονται με άρθρα τους στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος και ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος
 
 
Τις θέσεις και εκτιμήσεις τους για την Τούρκικη προκλητικότητα αναλύουν Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιώργος Κουμουτσάκος σε άρθρα τους και περιγράφουν την απάντηση που πρέπει να δοθεί και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κατρούγκαλος: Με ενότητα και αυτοπεποίθηση απέναντι στις προκλήσεις

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο, αλλά δεν παραχωρεί τίποτα που της ανήκει, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εθνική ομοψυχία δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, στο άρθρο του και εκτιμά ότι «η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία».
«Η χώρα μας ακολουθεί παγίως εξωτερική πολιτική που βασίζεται στον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Προφανώς, αυτό δεν σημαίνει ενδοτικότητα. Αποκρούουμε σταθερά κάθε απόπειρα αναθεωρητισμού και επιμένουμε στην επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και προσθέτει: «Σε ό,τι αφορά, όμως, τις σχέσεις των κρατών δεν αρκεί το δίκαιο, αν δεν βασίζεται στη διπλωματική ισχύ. Για τον λόγο αυτό συντονίζουμε τον βηματισμό μας με την Κύπρο, ώστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της τελευταίας να μην απειληθούν στο παραμικρό, επιδιώκοντας να υπάρξει σαφές ευρωπαϊκό μέτωπο υπέρ της νομιμότητας. Να επιβεβαιωθεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της, αποτελούν και κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ. Κρίσιμο προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας».
Παράλληλα, επισημαίνει ο κ. Κατρούγκαλος, «επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, που εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος, με συνέχιση της συζήτησης για την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι, μάλιστα, παράδοξο ότι όσοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, αύξησε τάχα την ένταση στην περιοχή, είναι συνήθως οι ίδιοι που μας ασκούσαν κριτική για τη συνέχιση του διαλόγου με τα ΜΟΕ, που αποσκοπούν ακριβώς στην εκτόνωσή της».

Γ. Κουμουτσάκος: ‘Ωρα ευρωπαϊκής απάντησης στην Τουρκία

«Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει βρεθεί με δική της ευθύνη εκτός των θετικών ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένει να αγνοεί το διεθνές δίκαιο και να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες {…}. Οι σχέσεις της με το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς συστήματος δοκιμάζονται, ενώ και στο εσωτερικό μέτωπο της γείτονος οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη έγιναν αφορμή έντασης της εγχώριας αμφισβήτησης {…}. Τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι το επόμενο διάστημα η τουρκική τακτική των προκλήσεων και της έντασης θα διατηρηθεί» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για την πορεία που θα είχαν οι εξελίξεις» και επισημαίνει: «Είχαμε τονίσει και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι δηλώσεις δεν αρκούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι εάν επιμείνει η Τουρκία στην τακτική των προκλήσεων η ευρωπαϊκή απάντηση οφείλει να είναι συντεταγμένη και ουσιαστική. Να περνά από τα λόγια σε συγκεκριμένες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης. Αυτή η θέση θα εκφραστεί εμφατικά στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς έχει πλέον γίνει σαφές ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αφεθεί να εξελίσσεται ανεξέλεγκτα. Η ΕΕ διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία πίεσης με περιοριστικά μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη θεμελιωδών συμφερόντων της ΕΕ. Και των κρατών -μελών της όπως η Κύπρος. Οι ανακοινώσει των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής».
Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση «έως την καταληκτική ημερομηνία της 7ης Ιουλίου, να διαχειριστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα με ψυχραιμία και σωφροσύνη, χωρίς άλλη σκοπιμότητα πέραν της διασφάλισης του εθνικού συμφέροντος. Αποφεύγοντας ανεύθυνες δραματοποιήσεις και δηλώσεις με λάθος μηνύματα» και καταλήγει: «Η συγκυρία απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από όλους. Η ισχυρότερη αποτροπή σε κάθε αποσταθεροποιητική πολιτική ήταν και παραμένει πάντα η ενότητα και η αποφασιστικότητα των Ελλήνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ