Τι μάθαμε και τι δεν μάθαμε από την συνέντευξη Μητσοτάκη για τα εθνικά θέματα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Είναι γεγονός ότι η φετινή ιδιαίτερη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη αφορούσε κατά πολύ μεγάλο μέρος τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα εθνικά θέματα.

Σχεδόν οι μισές ερωτήσεις και φυσικά απαντήσεις αφορούσαν θέματα όπως η ενίσχυση των ΕΔ, εθνικά θέματα, τα ελληνοτουρκικά, εξωτερική πολιτική και την ελληνική διπλωματία. Ίσως ήταν και η πρώτη φορά που τα οικονομικά που ως επί το πλείστον μονοπωλούν τις συνεντεύξεις των Πρωθυπουργών στα πλαίσια της ΔΕΘ – οι οποίοι θέλουν να δείξουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν την περίοδο που ξεκινά –  μπορούμε να πούμε ακόμα και ότι μπήκαν σε δεύτερη μοίρα. Κάτι που ήταν μάλλον αναμενόμενο καθώς η χθεσινή ημέρα ήρθε μετά από μια πολυήμερη ελληνοτουρκική κρίση η οποία παρά την πρόσκαιρη αποκλιμάκωση είναι πολύ πιθανό να έχει συνέχεια.

Το ερώτημα όμως είναι τι μάθαμε από το πλήθος ερωτήσεων και απαντήσεων του Πρωθυπουργού. Κι αν σε κάποια ζητήματα λύθηκαν απορίες υπάρχουν και άλλα τόσα που πραγματικά δημιούργησαν ανησυχίες και περισσότερα ερωτηματικά.

Τι μάθαμε και τι δεν μάθαμε:

-Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει  μέχρι τις αρχές του 2022 τα 18 Γαλλικά μαχητικά Rafale – που θα αντικαταστήσουν τα παλιότερα mirage 2000 – αποτελούμενα από 6 καινούργια και 12 μεταχειρισμένα.

-Θα αποκτηθούν τέσσερις φρεγάτες πολλαπλών ρόλων μέσα στα επόμενα 5 με 7 χρόνια αλλά χωρίς να ξέρουμε από ποια χώρα, ποιος ακριβώς τύπος και με τι κόστος και φυσικά αν έχει αποσυρθεί τελικά το ενδιαφέρον των Γαλλικών φρεγατών Belh@rra.

-Σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15.000 προσλήψεις προσωπικού στις ΕΔ

Αμυντική Συνεργασία με την Γαλλία θα υπάρξει και θα υπογραφεί αλλά δεν θα υπάρξει ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής καθώς «ανακαλύφτηκε» σχετική πρόβλεψη σε άρθρο της ΕΕ, η οποία όμως πασχίζει να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία!

-Η κυβέρνηση μελετά και συζητά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες αλλά και την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Κάτι που είχε αποκαλυφτεί σε ρεπορτάζ ότι συζητείται στις αρχές της κυβερνητικής θητείας αλλά είχαν διαψευστεί ως «ανυπόστατα δημοσιεύματα».

-Η κυβέρνηση δεν κάνει «μυστική διπλωματία» αλλά δεν θα μαθαίναμε ποτέ την μυστική τριμερή στο Βερολίνο αν δεν την αποκάλυπταν οι Τούρκοι για τους δικούς τους λόγους. Επίσης, σε αυτή την μυστική τριμερή δεν υπήρξε καμία «συμφωνία» αλλά μια γραπτή αποτύπωση μιας …«συμφωνίας»!

-Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με την Τουρκία με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των «θαλασσίων ζωνών». Ταυτόχρονα όπως έγραψε και στο πρόσφατο άρθρο του συζητάμε  «για την επίλυση της ΜΕΙΖΟΝΟΣ διαφοράς μας» με την Τουρκία αν και η επίσημη θέση της χώρας είναι ότι έχουμε μόνο μία διαφορά!!!

-Δεν μπαίνουμε σε κούρσα εξοπλισμών, αν και το κόστος παρά το γεγονός ότι απέφυγε να το αναφέρει ο Πρωθυπουργός υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ  και σίγουρα υποχρεωνόμαστε ως χώρα σε αυτή την εξέλιξη μετά την πρόσφατη τούρκικη επιθετικότητα.

-Δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών και ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών αν και εδώ και ημέρες κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν το διέψευδε παρά το γεγονός ότι αναφέρθηκε σε πολλά ρεπορτάζ ΜΜΕ.

-Το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει κλείσει καθώς η Ελλάδα έχει κυρώσει μια διεθνή συμφωνία και εξετάζεται η σωστή εφαρμογή της.

Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν πήρε τις απαντήσεις σε ερωτήματα που υπήρχαν ή δημιουργήθηκαν μεγαλύτερες απορίες και ανησυχίες. Το θέμα είναι πλέον ότι η κυβέρνηση μετά τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού και τις απαντήσεις που έδωσε είναι πλέον ακόμα πιο εκτεθειμένη στις όποιες μελλοντικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα που όπως όλα δείχνουν θα έρθουν γρήγορα και θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη χώρα.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μήπως η ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής από την Γαλλία ακυρώθηκε, επειδή βούλιαξε η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών ,για την οποία έκανε πίσω η Ελληνική Κυβέρνηση; Όπως φαίνεται, ΗΠΑ και Γερμανία πίεσαν ασφυκτικά και τελικά το πέτυχαν.Δυστυχως φαίνεται να χάνουμε την πολυτιμοτατη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας,σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία,κι αυτό με υπαιτιότητα δική μας, επειδή υποκυψαμε στις πιέσεις ΗΠΑ και Γερμανίας,που στην συγκεκριμένη κρίση,εξυπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα της Τουρκίας.Γιατι έκανε αυτό το λάθος η Κυβέρνηση;Ας το επανορθώσει,πριν είναι αργά.

  2. Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός πείστηκε τελικά στην συνολική υποστήριξη των εταίρων και απέρριψε την ένοπλη υποστήριξη της Γαλλίας,σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.Ευχομαστε να μην έχει κάνει λάθος κίνηση, διότι σε θετική περίπτωση,το λάθος του αυτό θα το πληρώσει όλη η Ελλάδα….δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε στη Γερμανία,η Μέρκελ έχει δείξει με τον χειρότερο για μας τρόπο μέχρι σήμερα ,ότι στηρίζει Ερντογάν και όχι ένα μέλος της ΕΕ που είναι η Ελλάδα,η οποία ενεργεί πάντα στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ