Τι συζήτησε το ΚΥΣΕΑ για την Σούδα

Όλα τα τρέχοντα θέματα φαίνεται ότι συζήτησε το ΚΥΣΕΑ κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης. Πέραν των ελληνο-τουρκικών που ήταν το φλέγον, τέθηκε και η Σούδα

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το θέμα της ανανέωσης της σύμβασης για τις αμερικανικές διευκολύνσεις στον κόλπο της Σούδας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο ΚΥΣΕΑ, σύμφωνα με πληροφορίες του ArmyNow.Net.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη δήλωση Καμμένου από το Κόσοβο, που έκανε λόγο για υπογραφή 5ετούς σύμβασης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική κυβερνητική απόφαση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε χαρακτηριστικά δηλώσει: ” Η αναβάθμιση του ρόλου της Σούδας, η προετοιμασία για την υπογραφή μιας πολύ σημαντικής επέκτασης αμυντικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από ένα σε πέντε έτη, οι διμερείς πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα με την υπογραφή της συμφωνίας με το Ισραήλ, τις συμφωνίες με την Ιορδανία, τις συμφωνίες με την Αίγυπτο και με τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής, καθιστούν την Ελλάδα μία γεωπολιτική δύναμη, γεγονός που συνδέεται άμεσα και με την ενεργειακή πολιτική που χαράσσεται πλέον στην περιοχή της Μεσογείου”.

 




 

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών δεν είχαν κρύψει την ενόχλησή τους για αυτές τις δηλώσεις, εκτιμώντας ότι επιχειρήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης σε 5ετή συμφωνία πριν καν γίνει διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια του ΚΥΣΕΑ κι εκεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να συμφώνησε πως η πρωτοβουλία στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ανήκει καθαρά στο ΥΠΕΞ και θα ήταν καλό οι όποιες δημόσιες τοποθετήσεις να γίνονται σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την αναβάθμιση της Σούδας είναι ιδιαίτερα αυξημένο.

Όπως έχει γράψει η εφημερίδα Καθημερινή τον Φεβρουάριο, μέσα στο τελευταίο έτος η αμερικανική παρουσία στη Σούδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς στους προβλήτες του Μαραθίου έχουν «δέσει» δεκάδες –όλων των ειδών– πολεμικές μονάδες, «με τη βάση εκεί να μετατρέπεται σε απαραίτητη στάση για τη δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτήν».

 




 

Ο Αμερικανός πρέσβης είχε δηλώσει σχετικά: «Η δυνατότητά μας να χρησιμοποιούμε τις εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας είναι μια κρίσιμη συμβολή στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν περιοχές αμοιβαίου ενδιαφέροντος ασφαλείας στην περιοχή», αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η βάση είναι για τους Αμερικανούς «ένα “δεύτερο σπίτι” για προωθημένες δυνάμεις, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επιμελητείας και υποστήριξης, αλλά κι ένα φιλόξενο σταθμό».

Και καταλήγει ότι η Σούδα είναι μέρος της κοινότητας των Χανίων από το 1969, με 400 Ελληνες εργαζομένους και συνολική ετήσια συμβολή στην τοπική οικονομία που υπολογίζεται στα 34 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία για τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ

Η γενική συμφωνία που διέπει το καθεστώς της βάσης της Σούδας είναι η Μutual Defence Cooperation Αgreement που υπεγράφη το 1990.

 




 

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε η παραχώρηση ναυτικών και αεροπορικών διευκολύνσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία έχει συμπληρωθεί έκτοτε από διάφορα Μνημόνια Κατανόησης (ΜoUs), σύμφωνα με σχετική δημοσίευμα του news247.gr.

Η βάση της Σούδας βρίσκεται υπό ελληνική διοίκηση, με τις αμερικανικές δυνάμεις να διατηρούν τη διοίκηση και τον έλεγχο στο δικό τους προσωπικό, υλικό και λειτουργίες όταν χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις.

 




 

Το “καμάρι” των ναυτικών εγκαταστάσεων της Σούδας είναι το περίφημο κρηπίδωμα Κ-14. Κατασκευασμένο με κονδύλια του ΝΑΤΟ, το Κ-14 μπορεί να φιλοξενήσει αεροπλανοφόρο. Το μήκος του υπολογίζεται περίπου 300 μέτρα και το πλάτος του περίπου 100 μέτρα. Αυτό το στοιχείο προσφέρει συγκριτικό πλεονέκτημα στη Σούδα, καθώς πρόκειται για τη μοναδική τέτοια εγκατάσταση στη Μεσόγειο.

Οι Aμερικανοί τα τελευταία χρόνια δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στον τομέα των επικοινωνιών. Έχουν εξοπλίσει τη Σούδα και της έχουν αναθέσει ρόλο “μεγάλου αδελφού” σε μια περιοχή, εναέρια και θαλάσσια, από τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης, οι Αμερικανοί διατηρούν δικό τους τμήμα, που το διοικούν αποκλειστικά οι ίδιοι, εντός της 115 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι τύποι αεροσκαφών, από μαχητικά ως και μεταγωγικά C-130.

 




 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ