Τι θα γίνει αν αποχωρήσει τελικά η Τουρκία από το ΝΑΤΟ (…και μπει η Κύπρος)

Πόσο φαναστικό μπορεί να είναι ένα σενάριο αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και πως θα ήταν η επόμενη ημέρα στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο
 
 
Ο Ερντογάν σε μια επίδειξη αυθάδειας προς τις ΗΠΑ επισκέφθηκε χθες τη Ρωσία και συναντήθηκε με τον Πούτιν ο οποίος δεν είπε απλά ότι είναι έτοιμος να στείλει του S-400 στην Τουρκία αλλά ότι συζητάνε και για νέα project πώλησης και άλλων οπλικών συστημάτων.
Είναι λιγάκι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι εξαρτήσεις ή οτιδήποτε άλλο έχει ο Ερντογάν για να επιμένει και να βγάζει με τέτοια επιμονή γλώσσα στους Αμερικανούς που έχουν κουραστεί να τον προειδοποιούν ακόμα και να τον απειλούν σε όλους τους τόνους να σταματήσει τα «παιχνίδια» με τη Ρωσία.
Σαφέστατα οι ΗΠΑ δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν από την επιρροή τους την Τουρκία για πολλούς στρατιωτικούς, γεωπολιτικούς και διπλωματικούς λόγους. Γι’ αυτό και προειδοποιούν με κυρώσεις, μπλόκο στην παράδοση των F-35 για να καταλήξουν μέχρι και στο ύστατο δηλαδή την έξωση τους από το ΝΑΤΟ.
Κανείς φυσικά δε μπορεί να φανταστεί ότι τα πράγματα θα φτάσουν εκεί και ότι κάπου θα υπάρξει ή ένας αμοιβαίος συμβιβασμός ή κάποιος τελικά θα υποχωρήσει.
Αν όμως σε ένα υποθετικό σενάριο τελικά τα πράγματα εξωθηθούν πραγματικά στο απροχώρητο από τον Ερντογάν και υποχρεώσει τις ΗΠΑ όντως να κινήσουν διαδικασίες εκδίωξης από το ΝΑΤΟ πως θα είναι η επόμενη ημέρα;
Το παράδειγμα βέβαια της Μεγάλης Βρετανίας έδειξε ότι τέτοιου είδους αποχωρήσεις μεγάλων χωρών από μεγάλους οργανισμούς δεν είναι κάτι εύκολο για κανέναν.
Σε αυτό το «φανταστικό σενάριο» όμως η επόμενη ημέρα θα φέρει στην περιοχή «κατακλυσμιαίες» αλλαγές.
Πρώτα και κύρια γιατί οτιδήποτε Νατοϊκό υπάρχει στην Τουρκία από βάσεις, οπλικά και άλλα συστήματα μέχρι και ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να αποχωρήσει. Ταυτόχρονα αυτό θα σημάνει ότι το ΝΑΤΟ αποκλείεται από μια τεράστια περιοχή προς την ανατολική Ασία.
Και όχι μόνο αυτό. Η σύμμαχος Τουρκία αυτομάτως λόγω και της πρόσδεσής της με την Ρωσία θα αποτελεί και εν δυνάμει εχθρό των συμμαχικών δυνάμεων.
Το ότι πολλές δραστηριότητες οπλικά συστήματα, βάσεις και στρατός θα μεταφερθεί αναγκαστικά στην Ελλάδα είναι το λιγότερο. Γιατί την ίδια στιγμή όλο το Αιγαίο από Βορρά μέχρι Νότο και η Ανατολική Μεσόγειο προφανώς υποθέτουμε θα μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτικοποιημένη ζώνη ελέγχου και προστασίας από τις Νατοϊκές δυνάμεις. Πολεμικά πλοία, μαχητικά αλλά και στρατός ξηράς θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πολεμικό δίχτυ στο Αιγαίο αλλάζοντας πολλά από τα σημερινά δεδομένα.
Η εικόνα σίγουρα δεν θα είναι ότι καλύτερο για την ειρηνική και τουριστικά Ελλάδα που θα μοιάσει αίφνης σε ένα απέραντο στρατόπεδο.
Σενάρια φαντασίας; Πιθανών, αλλά στις σημερινές σύνθετες συνθήκες ποιος μπορεί να εγγυηθεί το οτιδήποτε. Πως άλλωστε να διαβάσει κανείς και τα σενάρια που ξαφνικά εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα περί εισόδου της Κύπρου στο ΝΑΤΟ αλλά και έγκριση των ΗΠΑ για πώληση οπλικών συστημάτων;
Τουρκία, Ρωσία και ΗΠΑ είναι τρείς πολύ μεγάλες χώρες με ηγέτες με ισχυρή προσωπικότητα αλλά και ταυτόχρονα απρόβλεπτους και αψυχολόγητους. Η μεταξύ τους διαμάχη για τον γεωστρατηγικό έλεγχο ολόκληρων περιοχών είναι επικίνδυνος για τους μικρούς που πάντα την πληρώνουν όταν τσακώνονται οι μεγάλοι.
Οι εξελίξεις πάντως το επόμενο διάστημα και πέρα από τα σενάρια φαντασίας που μπορεί εύκολα να κάνει ο οποιοσδήποτε θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για να μην υπάρχουν ατυχήματα με πολλά θύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ