Το δύσκολο έργο του ΥΕΘΑ Ευ. Αποστολάκη μετά τις κρίσεις

Οι πρώτες ημέρες του Ευ. Αποστολάκη ως υπουργός πλέον μάλλον έχουν κινηθεί σε φάση αναμονής και προετοιμασίας ελέω και των πολιτικών εξελίξεων παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δραστηριότητες και έργο το οποίο θα πρέπει άμεσα να γίνει.

Ο νέος ΥΕΘΑ ήθελε από την πρώτη κιόλας ημέρα να έχει ολοκληρώσει το πρώτο και ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των κρίσεων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων έχοντας προφανώς ο ίδιος καταλήξει στα πρόσωπα. Το «φράγμα» που μπήκε τελικά πρώτα λόγω ψήφου εμπιστοσύνης και στη συνέχεια της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή ίσως και λόγω κάποιων εσωκομματικών ζυμώσεων μετέφερε τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για την ερχόμενη Παρασκευή εκτός κάποιου απροόπτου.

Με την ολοκλήρωση των πολιτικών εξελίξεων και τις αποφάσεις για τις κρίσεις να είναι δρομολογημένες σειρά δραστηριοτήτων με πρώτο και κύριο το εκτός Ελλάδος ταξίδι του που θα έχει και συμβολικό χαρακτήρα στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό στις αρχές του Φεβρουαρίου διοργανώνεται και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Τουρκία τον οποίο αναμένεται να τον συνοδεύσει ο ΥΕΘΑ, δείγμα της έτσι κι αλλιώς σημαντικής επίσκεψης.

Τα δύο αυτά ταξίδια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα λόγω των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο όπου ενεργειακά και Κυπριακό δημιουργούν μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα δείχνει μετά και το πρόσφατο περιστατικό στο Αιγαίο με την υπερπτήση που έβαλε σε κίνδυνο το ελληνικό Super Puma, ότι αυτός o εκνευρισμός μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε νέο θερμό επεισόδιο.

Η επίσκεψη στην Τουρκία θα είναι φυσικά και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούν οι δύο πρώην Αρχηγοί των Επιτελείων Ελλάδας – Τουρκίας και σημερινοί υπουργοί Άμυνας Αποστολάκης και Ακάρ αποκαθιστώντας και τη γραμμή επικοινωνίας που είχε διακοπεί επί Καμμένου λόγω των γνωστών φραστικών και άλλων λεονταρισμών του.

Σε νέο πεδίο αναβαθμισμένης μάλιστα δράσης αναμένεται να προστεθεί για τον ΥΕΘΑ τα Βαλκάνια ιδιαίτερα μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Ο Ευ. Αποστολάκης αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, καθώς θα αναλάβει στο όνομα της χώρας το επιχειρησιακό κομμάτι της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με αρκετές διαδικασίες που θα πρέπει να γίνουν σε επίπεδα οργάνωσης Στρατού και εξοπλιστικών από τη χώρα.

Φυσικά ο ΥΕΘΑ έχει να συνεχίσει αυτό που είχε προωθήσει με μεγάλη επιτυχία και ως Α/ΓΕΕΘΑ, τη διεύρυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, κάτι που επανέλαβαν και στη χθεσινή συνάντηση Αποστολάκης και Τζέφρι Παϊατ όπου όπως αναφέρει και σε ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ: «συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του τομέα Άμυνας και Ασφάλειας του πρόσφατου στρατηγικού διαλόγου των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ καθώς και θέματα που αφορούν στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας σε διμερές και συμμαχικό επίπεδο».

Όλα τα παραπάνω φυσικά προϋποθέτουν η κυβέρνηση να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της Συμφωνίας των Πρεσπών ο οποίος εάν η ΝΔ καταθέσει τελικά και πρόταση μομφής θα καθυστερήσει ακόμα τρείς ημέρες και ταυτόχρονα να τοποθετηθούν στις ΕΔ οι νέοι Αρχηγοί.

Όπως και να έχει αργά ή γρήγορα η δουλειά του Ευ. Αποστολάκη θα ενταθεί καθώς εκτός όλων των άλλων σίγουρα έχει σκέψεις για τις δικές του παρεμβάσεις τόσο στο χώρο των ΕΔ όσο και στο χώρου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ