Το εντυπωσιακό «Μουσείο» Πολεμικής Αεροπορίας που απέκτησε η Λάρισα – ΦΩΤΟ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το δικό της «Μουσείο» απέκτησε η Πολεμική Αεροπορία στη Λάρισα, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη μόνιμη φιλοξενία εκθεμάτων από την ιστορία της.

«Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» ονομάζεται ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις τρεισήμισι μήνες με ευθύνη και συντονισμό της διοίκησης του ΑΤΑ, όπου στεγάζεται και ο χώρος.

Ένας χώρος τιμής και ιστορικής αναδρομής. Το Μουσείο στεγάζεται στον αναμορφωμένο χώρο ενός παλιού στάβλου του Ιππικού και του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών από Μονάδες του ΣΞ που παραχωρήθηκε τον Φεβρουάριο του 1953 στην ΠΑ.

«Η μουσειολογική μελέτη στηρίχτηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός τεχνολογικού μουσείου και όχι τόσο ενός πολεμικού μουσείου και για αυτό το λόγο επιλέχτηκαν πολλά μηχανολογικά εκθέματα. Τα εκθέματα ανήκουν σε τρεις ενότητες, τον άνθρωπο, τις μηχανές και τα βλήματα» εξηγεί ο αρχιτέκτονας κ. Αντώνης Μόρας ο οποίος επιμελήθηκε την μουσειολογική μελέτη και τα έργα ανακατασκευής του χώρου.

Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1. Στο βάθος του στενόμακρου κτιρίου, το οποίο έχει διαμορφωθεί ως διόραμα ενός shelter α/φους, έχει τοποθετηθεί ένα ολόκληρο μαχητικό F104 με τον εξοπλισμό εδάφους που τον συνοδεύει (ground support equipment).

«Το α/φος ήταν τοποθετημένο εδώ και 35 χρόνια στον αύλιο χώρο του ΑΤΑ, ωστόσο παραμένει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Ειδικοί τεχνικοί από την Τανάγρα μετέβησαν στη Λάρισα, αποσυναρμολόγησαν, συντήρησαν και επανασυναρμολόγησαν το α/φος εντός του κτιρίου μόλις μέσα σε πέντε μέρες» εξηγεί ο Ταξίαρχος (Ι) κ. Δημοσθένης Γρηγορίαδης, Επιτελάρχης ΑΤΑ, ο οποίος είχε την ευθύνη και το συντονισμό του επιχειρήματος, από τη σύλληψη του μέχρι την αποπεράτωσή του.

Σύμφωνα με τον κ. Μόρα «ο στόχος μας είναι ο επισκέπτης να κατανοεί πως λειτουργούν διάφορα όργανα της πολεμικής αεροπορίας ακόμη και το ίδιο το πιλοτήριο του αεροσκάφους. Στο μουσειακό χώρο έχουν τοποθετηθεί δύο πιλοτήρια, πρώτο είναι από αεροσκάφος τύπου Α7 και το δεύτερο τύπου Miraz 1, στα οποία μπορεί να μπει κανείς και να αισθανθεί πως δουλεύει κανείς μέσα στο πιλοτήριο».

Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν επίσης οπλικά συστήματα, βλήματα α/φών, δύο κινητήρες Α7 και F5, πολλά μηχανολογικά εργαλεία καθώς και ιστορικά έγγραφα ίδρυσης του ΑΤΑ, φωτογραφικό αρχείο από αναχαιτίσεις με «άγνωστα» ίχνη από το FΙR Αθηνών, μια συλλογή α/φών σε μακέτα που περιλαμβάνει όλα τα μαχητικά που έχουν πετάξει από το ΑΤΑ, μετάλλια κ.λπ., που συγκεντρώθηκαν από όλες τις Πτέρυγες Μάχης της ΠΑ.

«Οι στολές συμβολίζουν την ενότητα “άνθρωπος”. Η πιο παλιά είναι του πιλότου F80 της δεκαετίας του ΄50, η οποία ερχόταν μεταχειρισμένη απευθείας από την Αμερική. Ακολουθούν στολές πιλότου των μαχητικών Μιράζ F1, A7, F16 και τέλος έχουμε και μια γυναικεία στολή τεχνικού. Οι εξαρτήσεις των στολών είναι συγκεκριμένες για κάθε τύπο α/φους. Στην ίδια ενότητα ανήκει και ο χώρος με τις φωτογραφίες πεσόντων του ΑΤΑ σε καιρό ειρήνης» εξήγησε ο Επιτελάρχης.

Το Μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας του κορονοϊού και τότε θα τελεστούν και τα επίσημα εγκαίνια του. Το Μουσείο θα είναι τις καθημερινές επισκέψιμο για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τις Κυριακές για το ευρύ κοινό από τις 10 π.μ. έως τις 2μ.μ.

 

Πληροφορίες και φώτο από onlarissa.gr και eleftheria.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ